Jeroen Pauw in 'Frontberichten' Beeld Screenshot BNNVARA
Jeroen Pauw in 'Frontberichten'Beeld Screenshot BNNVARA

SEH-arts Gor Khatchikyan in ‘Frontberichten’: “Je doet het niet voor de zorg, maar voor je opa, oma of jezelf”

Door de hoge besmettingscijfers, oplopende opnames in ziekenhuizen en de druk op de zorg, keert het ingrijpende programma Frontberichten voor één keer terug.

Demi SchoenmakersScreenshot BNNVARA

In een live-uitzending, gepresenteerd door Jeroen Pauw, vertellen de hulpverleners wat ze tijdens hun werk meemaken. Dit zorgt voor zowel aangrijpende als confronterende verhalen en beelden.

Confronterende beelden

In de studio kwamen onder andere arts Gor uit Utrecht en verpleegkundige Ellen uit Almelo aan het woord. Verder werd tijdens de uitzending geschakeld naar diverse plekken in het land waar coronazorg wordt geleverd. Ook werden confronterende beelden uitgezonden die de hulpverleners zelf hebben gefilmd tijdens hun zorg voor coronapatiënten.

Code zwart

Toen Jeroen aan de tafelgasten vroeg wanneer er sprake is van code zwart, gaf SEH-arts Gor Khatchikyan een raak antwoord: “Dat ligt eraan hoe je code zwart definieert. Voor mij is het code zwart als ik een ernstig zieke patiënt op de spoedeisende hulp zie die naar de ic moet en je daar krijgt te horen dat er geen plek is. Als ik een patiënt die zo ziek is op een kwetsbaar transport moet zetten naar een ander ziekenhuis, dan is dat voor mij code zwart”, legde hij uit. De patiënt wordt dan ernstig benadeeld vanwege de overvolle ziekenhuizen.

Je doet het voor jezelf

Wat tijdens de gesprekken ook akelig duidelijk werd, is wat de tweedeling in de samenleving precies met ze doet. Vorig jaar werden de zorgverleners nog ‘helden’ genoemd, maar dat is op dit moment volgens Gor wel anders. Zo wordt steeds meer zorgpersoneel beveiligd. “Mensen zijn moe en teleurgesteld omdat niemand een antwoord heeft. Dat krijg je als zorgverlener allemaal over je heen”, vertelde hij. “En mensen denken dat ze het voor de zorg doen, maar ík ga ‘s avonds gewoon naar huis. Je doet het niet voor mij of voor de zorg. Je doet het voor je opa of oma of jezelf.

Veel respect voor de zorg

Kijkers zijn geraakt door de verhalen en beelden van het zorgpersoneel. “Wat hoop ik toch dat deze indringende inkijk inde zorg weer enkele mensen echt ‘wakker’ maakt en dat we voor elkaar blijven zorgen”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Veel respect voor hen die elke dag weer blijven knokken voor elke patiënt.”

De zorg geeft antwoord: heeft Nederland corona onderschat?

Bron: Frontberichten, Twitter

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden