Seks zonder toestemming kan in Spanje nu worden vervolgd als verkrachting

Het Spaanse parlement heeft een wet aangenomen waarmee seks zonder expliciete toestemming vervolgd kan worden als verkrachting. De zogenoemde ‘alleen ja is ja’-wet werd donderdag met een grote meerderheid (205 stemmen voor, 131 stemmen tegen) aangenomen.

Ismay Gijsen

Alleen de koning moet nu nog toestemming geven. Parlementariërs van de conservatieve Volkspartij (PP) en het uiterst rechtse Vox stemden tegen de wet, omdat ze “vrezen dat onschuldigen de dupe worden”.

Overwinning

Irene Montero, de Spaanse minister van Gelijkheid, spreekt op Twitter van een overwinning na een jarenlange strijd. De ‘alleen ja is ja’-wet betekent volgens haar dat geen enkele vrouw meer hoeft te bewijzen dat geweld is gebruikt, maar dat het automatisch erkend wordt.

Verkrachtingszaak

De wet is het gevolg van een afgrijselijke verkrachtingszaak in Pamplona. Tijdens een evenement in 2016 werd een achttienjarig meisje door vijf mannen verkracht. De mannen filmden de verkrachting met hun smartphone en deelden de beelden onderling in hun Whatsappgroep ‘De Wolvenroedel’.

Uitspraak

De groep mannen werd opgepakt op basis van getuigen en camerabeelden. Hun zelfgemaakte video’s werden door de politie gebruikt als bewijsmiddel. Op de filmpjes is te zien dat de vrouw tijdens de verkrachting haar ogen dicht heeft, niet beweegt en geen geluid maakt. In plaats van dat de advocaten zagen dat het meisje enorm aan het lijden was, oordeelden ze dat ze ‘geen bezwaar’ had gemaakt. Ze stribbelde volgens hen niet noemenswaardig tegen.

Grote straatprotesten

Hierdoor zijn de vijf mannen alleen veroordeeld voor seksueel geweld, met een lagere straf dan de verkrachting waarvan ze ook verdacht werden. Ze kregen slechts negen jaar cel, wat in Spanje leidde tot grote straatprotesten. In 2019 heeft het Spaanse Hooggerechtshof het eerdere vonnis ongedaan maakte: de mannen werden daarna alsnog tot vijftien jaar cel veroordeeld voor verkrachting.

Wet in Europa

In Europa sluit Spanje zich aan bij Zweden en Denemarken, waar deze wet al langer geldt. Nederland kent zo’n wet nog niet, maar ook hier is-ie in de maak. “Iemand is dan al strafbaar als je had kunnen weten dat iemand geen seks wilde en toch doorzette”, zei minister van Justitie Dilan Yeşilgöz hier eerder dit jaar over.

Hulp nodig?

Ben jij slachtoffer van seksueel misbruik of seksuele uitbuiting en heb je hulp nodig? Centrum Seksueel Geweld biedt professionele hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Je kunt veilig en anoniem contact zoeken. Je kunt ook (anoniem) terecht bij Slachtofferhulp. Zij kunnen je emotionele ondersteuning bieden of helpen bij het doen van aangifte.

Bron: NOS, RTL Nieuws

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden