null Beeld

PREMIUM

Shirma Rouse: “Voor mij was afvallen net zoiets als stoppen met roken, of drinken”

Shirma Rouse (40) is zangeres en muziekproducente. Vorig jaar paste ze haar levensstijl aan waarna ze zestig kilo afviel. Dat proces deelde ze het afgelopen jaar opvallend open op haar social media. Wat bracht haar ertoe om dit met iedereen te delen?

In ruim een jaar tijd ben je zestig kilo afgevallen, wat een enorm knappe prestatie.

“Thanks, ik ben er zelf ook erg blij mee.”

Hoe heb je het gedaan?

“Ik had nog nooit in mijn leven een dieet gevolgd, maar op 6 juni 2019 begon ik na een tip van Trijntje (Oosterhuis, red.) met het Alizonne dieet. Dat is een medisch verantwoord dieet waarvoor je naar een kliniek gaat en waar onder andere je bloeddruk wordt gemeten, dat trok mij wel.”

Was er een speciale reden dat je wilde afvallen?

“Ik had dit ook tien of vijf jaar eerder kunnen doen, toen waren de omstandigheden er misschien ook al wel. Maar nu was het gewoon tijd. In mijn familie zit suikerziekte en hoge bloeddruk, dat was een waarschuwing.

Mijn gewicht kwam daar ook bij kijken, het was tijd dat ik voor mezelf ging zorgen.”

Welke rol speelt zelfliefde daarin voor jou?

“Ik ben de oudste van vijf kinderen en was altijd bezig met de vraag of ik iemand kon helpen. Pas toen ik die energie in mezelf ging stoppen, stopte dat en begon ik gewicht te verliezen. En dat ging letterlijk over grenzen aangeven. Of aangeven... ik moest ze creëren, want ik had helemaal geen grenzen. Het was een hele ontdekking om te merken dat ik ook nee kon zeggen. En tegelijkertijd was dat ook een hele strijd.”

Waarom een strijd?

“Ik had het nooit geleerd, hoe kon ik dat weten? Voor mij was afvallen net zoiets als stoppen met roken, of drinken. Ik moest op tijd gaan eten en naar ritme, regelmaat en balans zoeken. Alles was nieuw, ik voelde me soms net een ui die bij elke afgepelde laag nieuwe valkuilen over zichzelf ontdekte.”

Zoals?

“Ik ben een genieter, eten koppelde ik aan een positieve, blije emotie. Ontbijten deed ik nooit, terwijl ik lange dagen maak, dat is nu heel anders. Ook moest ik het afleren om ’s avonds laat te eten, en boodschappen doe ik alleen nog met een volle maag. Dat soort tools hielpen, al moest ik ze wel eerst aanleren. Tegenwoordig kan ik de McDrive uit rijden met een koffietje en een flesje water.”

Ben je geholpen door iemand?

“Nee, dit was een kwestie van eerlijk naar mezelf worden. Want het is heel makkelijk om tegen jezelf te liegen, maar als je dat doet, gaat dit niet lukken. Kijk, heel veel mensen hebben slechte gewoonten, maar aan iemand die pathologisch liegt, is niets te zien. Gewicht is wél zichtbaar. En daar moest ik mee dealen.”

Je vergeleek afvallen net met stoppen met alcohol of drugs. Mag ik daarom vragen of je misschien last had van een eetverslaving?

“Dat was absoluut niet zo en klinkt veel te dramatisch. Het ging om slechte gewoontes, om eten op de verkeerde momenten, maar er slingerden geen chocoladerepen of chipszakken in mijn huis.”

Kreeg je weleens nare opmerkingen over jouw gewicht?

“Niet echt, ik straal ook niet uit dat daar ruimte voor is. Mijn gewicht hoorde bij mij, net als mijn bril maakte het mij tot wie ik was. En ik vind mezelf een mooie vrouw, zo voelde ik me ook al voordat ik op dieet ging. Maar laatst zei iemand: ‘Je wordt nu steeds mooier.’ Dat vond ik heel leuk.”

Je nieuwe levensstijl, vind je die ook lekker?

“Tuurlijk, ik kan goed koken, dus mijn koelkast ligt nu vol met groente en verse soep. Ik heb veel meer energie, trappenlopen en bukken gaan makkelijker en ik ben meteen wakker als ik uit bed kom omdat ik geen suikers meer eet. Vroeger wilde ik altijd voor de deur parkeren. Nu zet ik mijn auto gewoon ergens neer en loop ik de rest wel. Ik kan mezelf tegenwoordig opdrukken, wandel veel en train elke dag met gewichten thuis. Ik ben mijn lichaam veel meer gaan waarderen.”

Onlangs heb je op Instagram je dieet trouwens weer vaarwel gezegd, hoe zit dat?

“Ik wil mijn nieuwe levensstijl niet langer beschouwen als een dieet, maar als iets wat bij mij hoort. En dat gaat niet om wat ik niet ‘mag’, maar om wat ik kies. Daarbij maak ik één belofte: mijn weegschaal gaat nooit meer terug naar dat oude gewicht. En als ik iets wil, gaat het gebeuren.”

Interview: Liesbeth Smit. Fotografie: Petronellanitta.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden