null Beeld

Shopping Guide Berlijn

VrouwOnline.nl

In Berlijn valt zoveel te beleven, waar moet je beginnen?

Natuurlijk wil je naar de Alexanderplatz, Brandenburger Tor en de overblijfselen van de Berlijnse Muur. Maar ook shoppen en genieten hoort daarbij! Gebruik deze city guide en ontdek deze stad helemaal!

Al in de jaren 20 vormden de Hackesche Höfe met hun restaurants en feestzalen het kloppend hart van Berlijn. Na de ‘Wende’ werd het complex in al zijn glanzende jugendstilpracht gerestaureerd. Je vindt er leuke eettentjes, hippe winkels, twee bioscopen, een theater en een club.

rosenthalerstrasse 40/41, telefoon 030 28 09 80 10, www.hackesche-hoefe.com

, open dagelijks 24 uur per dag, entree gratis, s-bahnhof hackescher markt.

In het Rijksdaggebouw met zijn wapperende vlaggen zetelt het parlement van de Bondsrepubliek. Een wandeling door de glazen koepel op het dak levert je mooie uitzichten op over het Berlijnse Regierungsviertel aan de Spree.

Tip: Bezoek het gebouw met een georganiseerde rondleiding. Zo omzeil je de lange rijen voor de deur.

platz der republik 1, telefoon 030 227 0, www.bundestag.de

, koepel open
dagelijks 8.00-24.00, entree gratis, s-bahnhof unter den linden.

De Brandenburger Tor is in 1791 naar een voorbeeld uit de Griekse oudheid gebouwd. Het is de enige nog overgebleven poort van een stadsmuur die ooit om Berlijn stond. Als je er onderdoor loopt, kom je op de Pariser Platz, met veel ambassadegebouwen (waaronder de nieuwe Amerikaanse ambassade) en het chique hotel Adlon. Tot de val van de muur stond de eenzame stadspoort voor de deling van de stad, tegenwoordig wordt de triomfboog gezien als het symbool voor de Duitse eenheid. Hier sprak Ronald Reagan de legendarische woorden: Mister Gorbachev, tear down this wall!

ebertstrasse - hoek unter den linden, s-bahnhof unter den linden.

De 2711 betonnen zuilen herdenken de slachtoffers van de Jodenvervolging door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog. Maar waar je zou denken dat de

plek tot eerbiedig zwijgen stemt, reageert iedereen verschillend op een bezoek aan het Holocaustmonument. Dat was precies de bedoeling van de Amerikaanse architect Peter Eisenman die het publiek niet wilde voorschrijven hoe ermee om te springen.

cora-berliner-strasse 1, telefoon 030 26 39 43 36, www.stiftung-denkmal.de

, open dagelijks 24 uur per dag, informatiecentrum open apr-sep di-zo 10.00-
20.00, okt-mrt di-zo 10.00-19.00, entree gratis, s-bahnhof unter den linden.

In de gouden jaren 20 was de levendige Potsdamer Platz een symbool voor het moderne Berlijn. Des te treuriger dat het tijdens de Koude Oorlog een

groot, verwoest stuk niemandsland was, ingeklemd tussen Oost en West. Na de Duitse hereniging werd in 1993 begonnen met de wederopbouw, die zo

lang duurde dat dit stuk stad de bijnaam ‘Europa’s grootste bouwput’ kreeg. Sinds de hijskranen zijn vertrokken is het plein weer een belangrijk zakelijk en cultureel centrum.

potsdamer platz, s & u-bahnhof potsdamer platz

Op 13 augustus 1961 begonnen Oost-Duitse soldaten met de bouw van de muur. In het Mauermuseum bij grenspost Checkpoint Charlie kun je meer te weten komen over het tijdperk dat volgde. Dat maar weinig vluchtpogingen succesvol verliepen is bekend, maar een officieel monument voor de slachtoffers van de dictatuur is er nog niet. Een schande volgens museumdirectrice Alexandra Hildebrandt, die met provocerende herdenkingsacties het beladen onderwerp telkens weer op de kaart zet.

friedrichstrasse 43-45, telefoon 030 253 72 50, www.mauer-museum.com

, open dagelijks 9.00-22.00, prijs € 9,50, u-bahnhof kochstrasse.

De Gendarmenmarkt is met zijn romantische architectuur en twee koepelkerken ongetwijfeld een van de mooiste pleinen van Berlijn. ’s Zomers worden er voor het schitterend gerestaureerde Konzerthaus klassieke openluchtconcerten

gehouden; ‘s winters is er een gezellige kerstmarkt, compleet met glühwein, gepofte kastanjes en mooi houten speelgoed uit het Ertsgebergte.

Aan de rand van het plein zitten chique hotels en restaurants.

gendarmenmarkt, u-bahnhof stadtmitte

De Alexanderplatz was het centrale plein van Berlijn als Oost-Duitse hoofdstad. Uit deze tijd stammen de gebouwen die hier staan:

Hotel Park
Inn

, dat vroeger Interhotel heette en Galeria Kaufhof, voorheen Centrum Warenhaus, de ‘tegenhanger’ van het KaDeWe. In de herfst van 1989 vond hier de grootste demonstratie tegen het DDR-regime plaats. Met de renovatie van het warenhuis en de komst van shopping-mall Alexa heeft het plein zijn oude rol als winkelcentrum van het Oosten terug. Voor de sfeer van de Alexanderplatz uit Alfred Döblins beroemde roman over de Weimar-Republiek, kun je echter beter een dvd’tje huren.

alexanderplatz, s & u-bahnhof alexanderplatz.

Nola’s is het ideale vertrekpunt voor een wandeling door Mitte. Bij mooi weer kun je een licht ontbijt of een ‘Milchkaffee’ op het terras nemen. Als het

koud is pak je een gewoon dekentje, kruip je in een van de ligstoelen en je voelt je meteen alsof je op wintersport bent. Een illusie die nog eens versterkt

wordt door de lekkere Zwitserse gerechten die ze hier serveren.

veteranenstrasse 9, telefoon 030 44 04 07 66, open dagelijks 10.00-2.00, prijs € 10, u-bahnhof rosenthaler platz.

Voor de lekkere Vietnamese gerechten van Monsieur Vuong staan de mensen zelfs als het regent in rijen op de stoep. De stoere knaap met de

grote spierballen aan de wand is de oude heer Vuong zelf, wiens armen in middels tot normale proporties zijn gereduceerd, en die de gasten nog altijd hoogstpersoonlijk hun tafeltjes wijst. Voor urenlang tafelen is dit het verkeerde adres, maar voor een snelle hap precies goed.

alte schönhauser strasse 46, telefoon 030 30 87 26 43, open ma-zo 12.00-00.00, prijs €7, u-bahnhof weinmeisterstrasse.

Wentelteefjes (french toast), Weisswurst en Weizenbier. ‘Spectaculair eenvoudig’ heet de menukaart van Keyser Soze te zijn. Misschien gaat dat wel voor de hele zaak op. Altijd vol, altijd gezellig en altijd dendert de s-bahn onder de zaak door. Gelegen op een kruispunt in het Scheunenviertel (de voormalige Joodse buurt) heb je hier binnen en buiten het beste uitzicht op

downtown Mitte.

tucholskystrasse 33, telefoon 030 28 59 94 89, open dagelijks vanaf 8.00, prijs € 11, s-bahnhof oranienburgerstrasse

Grill Royal, de nieuwste hotspot van Mitte, is een soort culinaire tijdmachine. In een strak interieur van hout, graniet en nostalgische zestiger jaren

lampen beperkt de menukaart zich tot steaks, vis, oesters en kreeft. Met veel saus natuurlijk! Alles wat we vroeger lekker vonden maar wat door generaties topkoks taboe is verklaard, staat hier weer op de menukaart: ketchup, bearnaisesaus en kruidenboter. Aan zoveel ‘verboden vruchten’ hangt natuurlijk wel een prijskaartje.

friedrichstrasse 105b, telefoon 030 288 79 288, open dagelijks vanaf 18.00, prijs € 25, s & u-bahnhof friedrichstrasse.

In het centrum van de macht, met uitzicht op de Bondsdag en het kantoor van de bondskanselier, kun je op het Bundespressestrand lekker luieren in

een strandstoel terwijl politici zich druk maken over werkloosheid, terrorisme en kinderopvang. Word je toch wat onrustig, dan kun je er een potje beachvolleyballen of een cursus salsadansen volgen. De perfecte laatste stop voor de terugreis, want het ‘strand’ ligt vlakbij het Hauptbahnhof.

kapelle-ufer 1, telefoon 030 280 99 119, www.bundespressestrand.de, open apr-okt dagelijks vanaf 10.00, prijs € 7, s-bahnhof hauptbahnhof.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden