Sietske (36) waarschuwt in ‘Humberto’ voor eierstokkanker: híer moet je op letten
Twee jaar geleden kreeg Sietske Kroon (36) de diagnose eierstokkanker. In Humberto vertelt ze haar verhaal en waarschuwt ze andere vrouwen voor deze gevaarlijke ziekte.
Sietske Kroon was 34 jaar oud toen de ziekte bij haar werd vastgesteld. Nu, twee jaar later, kreeg ze van haar artsen te horen dat ze niets meer voor haar kunnen doen en dat ze moet genieten van de tijd die ze nog heeft.
Wereld Eierstokkanker Dag
Naast Moederdag was het zondag ook Wereld Eierstokkanker Dag en op deze dag denkt Sietske niet alleen aan haar eigen geluk, maar ook aan dat van andere vrouwen. Aan tafel bij Humberto Tan probeert ze dan ook anderen te waarschuwen voor deze verschrikkelijke ziekte. “Als het mij niet meer kan helpen, dan hoop ik dat het de volgende kan helpen”, vertelt ze.
Elk jaar krijgen ongeveer 1.350 mensen de diagnose eierstokkanker. Heel vaak komt het dus niet voor, maar het probleem is dat deze ziekte nog niet goed is te genezen. Deels omdat het nog een redelijk onbekende ziekte is. Sietske merkt in haar omgeving dat iedereen wel op de hoogte is van borstkanker of baarmoederhalskanker, maar dat er weinig bekend is over eierstokkanker.
Symptomen van eierstokkanker
Wanneer Humberto vraagt wat voor klachten Sietske had, zegt ze: “Ik had opstoppingen in mijn darmen. Ik kon niet meer naar de wc, ik was vermoeid.” In eerste instantie dacht ze dat het stress was omdat ze een reisbureau had in coronatijd. “Ik ben gewoon een soort pitbull, dus ik ga wel door, maar die klachten werden erger en erger.” Uiteindelijk kan ze er niet meer omheen en gaat ze naar de huisarts. Niks blijkt te werken tegen de klachten, dus ze wordt doorverwezen naar het ziekenhuis voor een echo. “Daar zagen ze eigenlijk meteen dat het foute boel was.” Er zat al een tumor van 10 centimeter op haar eierstokken. “En mijn darmen zaten vol met uitzaaiingen.”
De meeste vrouwen ervaren in het begin van de ziekte geen of nauwelijks klachten. Dat komt doordat de eierstokken min of meer vrij in de buikholte liggen. Symptomen van eierstokkanker zijn in het algemeen vrij vaag, zoals:
- Dikker worden van de buik, door vocht in de buikholte (ascites)
- Vermindering van eetlust
- Vaginaal bloedverlies (na de menopauze)
- Rectaal bloedverlies
- Aandrang tot plassen
- Vage buikpijn
- Een opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Klachten van verstopping
- Vaker plassen dan normaal
- Overmatige vermoeidheid
- Gewichtsverlies
Hoe vertel je het de kinderen?
Al snel worden haar baarmoeder en eierstokken verwijderd en krijgt Sietske chemotherapie, toch komt de kanker na drie maanden weer terug. Humberto vraagt zich af hoe Sietske en haar man het aan hun kinderen (3 en 4 jaar) hebben verteld. “We hebben het een beetje in Jip en Janneke-taal verteld. Er zit iets in mijn buik wat er niet hoort. En mijn zoontje kwam er zelf mee, die zegt: ‘Goh, heb je dan een monster in je buik?’ Zo zijn ze het vervolgens gaan noemen.”
Ze vindt het fijn dat haar kinderen en luchtig mee omgaan. “Dan zie je je dochtertje ’s ochtends met je pruik op door de slaapkamer lopen dat je denkt: ‘O ja, mag ik hem op vandaag?’ Liever dat je er zo mee omgaat dan met heel veel tranen”, zegt Sietske.
Aspecifieke klachten
Cor de Kroon, oncoloog en gynaecoloog bij het LUMC, zit ook aan tafel en legt uit wat eierstokkanker zo lastig maakt. “De klachten zijn heel aspecifiek: buikpijn, een vol gevoel, vaak plassen.” Heel veel vrouwen zullen zich in deze klachten herkennen, maar zij hebben natuurlijk niet allemaal eierstokkanker. “Aan de ene kant wil je aandacht voor die klachten om het vroeg op te sporen, maar als iedereen met een beetje buikpijn, een vol gevoel of vaak plassen denkt dat ze eierstokkanker heeft, hebben we ook groot probleem.”
Genieten van het leven
Op dit moment is Sietske heel onverwacht bezig met een behandeling in België. “Ik hoop op een wonder en dat ik nog wel een mooie toekomst kan krijgen”, zegt ze. In Nederland is ze uitbehandeld. Ze kreeg wat pillen mee met daarbij het advies: ‘Maak er het mooiste van’. Haar oncoloog ging uit van weken, maar hoopte op maanden. Sietske reed toen gelijk naar de Efteling en niet veel later ging ze met haar gezin met de trein naar Disneyland Parijs. Bij thuiskomst gaf ze nog een groot feest voor al haar dierbaren om het leven te vieren. “Ik wil geen omgekeerde kraamvisite waarbij iedereen om de beurt langskomt om afscheid te nemen, want daar word ik gewoon doodongelukkig van.”
Wijze lessen van Sietske
Het advies van Sietske? “Luister (letterlijk) naar je onderbuikgevoel. Ik wist niet hoe een tumor voelde, maar het voelt echt als een harde knikker.” Het is volgens haar ook te makkelijk om je hoofd in het zand te stoppen, dus ga bij twijfel altijd even langs de huisarts en neem het zekere voor het onzekere als de klachten langer aanhouden.
Aan het einde van het gesprek vraagt Humberto hoe Sietske naar haar toekomst kijkt. Ze hoopt uiteraard op zoveel mogelijk tijd. “Tijd waarmee je volle dagen kunt vullen, dat je je ook goed voelt en gewoon kan genieten van het moment. En wat ik ook hoop is dat mensen ook meer bewust leven: kijk naar wat je wel hebt en niet naar wat je niet hebt. Het is zo makkelijk om ergens tegenaan te schoppen, maar wees gewoon blij met wat je hebt en geniet daarvan. Wees blij dat je er bent.”
De Nijmeegse Corina Berendsen was ongeneeslijk ziek; ze heeft eierstokkanker met uitzaaiingen. Speciaal voor Libelle TV hield ze een videodagboek bij:
Bron: Humberto, UMC Utrecht