null Beeld

Simone (46): “De eerste nacht op straat sliepen ze op het station. Dat kón echt niet”

Soms zitten mensen even in de knel. En wat is het dan fijn als iemand zegt: "Kom maar bij ons wonen". Simone Kennedy (46) stelde haar huis open. Ze aarzelde geen moment toen deze zomer drie Irakese vluchtelingen op straat kwamen te staan. Ze bood hen meteen onderdak.

Online redactie Libelle

"Ik heb zó veel geluk gehad dat mijn wieg en die van mijn kinderen in een veilig land stond, daarom bied ik geregeld onderdak aan vluchtelingen. Omdat ze even een time-out, wat aandacht en zorg nodig hebben, of omdat ze geen plek hebben om te slapen. Mijn man is daar ook heel ruimhartig in. Mijn kinderen vinden het soms wat minder geslaagd en daarom zorg ik er ook voor dat er tussendoor grote pauzes zijn, zonder vreemde mensen in ons huis."

Zó onrechtvaardig

"Ik vind het een kleine moeite om iemand onderdak te geven, terwijl het voor die ander heel veel betekent. De laatste keer was deze zomer. Een grootmoeder, dochter en autistische kleindochter die ik ken uit het AZC in mijn woonplaats, werden op straat gezet. Ik vond dit zó onrechtvaardig dat ik meteen iets voor ze wilde doen. Shaibia, Sumaia en Salma zijn gevlucht uit Irak, waar hun familieleden werden vermoord en ze huiszoekingen meemaakten die zo traumatisch waren, dat ze besloten het land te verlaten."

Amsterdam Centraal

"Ze hebben alleen de pech dat de oma werd geboren in Marokko; een veilig land. Zij is verstoten door haar familie, omdat ze met een Irakees trouwde. De IND vindt dat ze naar Marokko moeten, maar de jongste twee kunnen de benodigde papieren niet krijgen, dus hoe moeten ze dan naar Marokko? De eerste nacht nadat ze op straat waren gezet door de IND, sliepen ze ontredderd op Amsterdam Centraal station. Daarna kwamen ze bij mij. Inmiddels hebben ze een ander adres geregeld. Drie mensen in huis moet niet te lang duren, dat geeft te veel druk op mijn gezin. Dat is lastig om toe te geven, maar ik moet ook realistisch zijn. Ik blijf ze helpen waar ik kan. Hun stress en verdriet raken mij. Ik kan en wil hen niet in de kou laten staan."

De vluchtelingen die Simone hielp, wilden liever niet op de foto.

Interviews: Deborah Ligtenberg. Fotografie: Brenda van Leeuwen


Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!


Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden