null Beeld

Single en ziek? Vraag een kom soep op Facebook

Even naar de winkel, de hond uitlaten, een pan soep koken… Best zwaar, als je ziek bent én alleenstaand. Barbara Gemin (39) richtte daarom de Facebook-pagina ‘Ziekenboeg Amsterdam’ op. “Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.”

Elselien van Dieren

Waarom ben je de Ziekenboeg-groep begonnen?

“Mensen zijn tegenwoordig erg op zichzelf en hebben het gevoel dat ze alles alleen moet kunnen. Dat is niet nodig. Ik ben zelf een alleenstaande moeder van drie kinderen en toen ik twee jaar geleden ziek was, vond ik het heel fijn dat mijn moeder er voor me was. Maar ik realiseerde me ook dat niet iedereen een familielid of vriend in de buurt heeft om te helpen en we durven niet altijd onze buren te vragen. Omdat íedereen op Facebook zit, tegenwoordig, is dit een mooie manier om met buurtgenoten in contact te komen.”

Voor wie is deze Facebook-groep in het leven geroepen?

“Voor mensen die in Amsterdam wonen, kortdurend ziek zijn en wel wat hulp kunnen gebruiken. Dan gaat het om kleine dingen: de hond uitlaten, soep koken, medicijnen halen of even een boodschapje doen. In eerste instantie heb ik de groep opgericht voor alleenstaande moeders, maar iedereen mag meedoen. Ik kan me ook voorstellen dat een heel gezin met griep om hulp staat te springen.”

Hoe zorg je dat er geen louche types in de groep komen die op heel andere dingen uit zijn?

“Alle leden worden door mij gescreend op hun profielfoto, of ze vrienden hebben en niet nog maar één dag op Facebook zitten. Helemaal uitsluiten doet je het natuurlijk niet, maar ik ga uit van het goede.”

En? Al soep gebracht naar een buurtgenoot?

“Ja! Ik heb twee keer gekookt voor een zoontje van een alleenstaande moeder die ziek was. Ik kende haar al voordat ik de Facebook-groep oprichtte, maar ik had zonder de Ziekenboeg nooit geweten dat ze hulp nodig had. Verder zie ik dat veel leden van de groep elkaar helpen. Zo schreef iemand dat ze barstende hoofdpijn had, maar geen paracetamol in huis had. Een minuut later reageerde er al iemand met een foto van een stripje. ‘Bedoel je deze? Ik kom ze wel even brengen’. Geweldig, toch?”

Waar streef je naar? Een landelijke Ziekenboeg?

“Dat zou geweldig zijn, maar het moeten wel lokale pagina’s blijven. Anders heeft het weinig zin. Er zijn ook al groepen voor Leiden en Groningen, dus wie weet welke stad volgt…”

Beeld: Saskia van Osnabrugge

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden