null Beeld EM-Press/Patrick van Emst
Beeld EM-Press/Patrick van Emst

Sipke Jan Bousema overspoeld met steun na emotioneel betoog in ‘First dates’

Sipke Jan Bousema is overspoeld met steunende berichten, nadat hij zich in First Dates uitsprak over het gemis aan support rondom homoseksualiteit in Friesland. De presentator liet weten dat Friesland als enige provincie van Nederland geen regenboogvlag heeft, wat hem erg verdrietig maakt.

Online redactie LibelleEM-Press/Patrick van Emst

En hij blijkt niet de enige Fries te zijn die er moeite mee heeft.

Friese mentaliteit

In het programma sprak de presentator zich uit over de situatie in het Noorden. "Ik snap de Friese mentaliteit als geen ander en weet dat we alles het liefste op onze manier doen", vertelde Sipke. "Maar de politici die een paar jaar geleden tegen het heffen van de regenboogvlag stemden, hebben geen idee wat voor signaal ze daarmee afgeven aan lhbti’s."

Afkeuring

Hij vervolgt dat het als een afwijzing voelt. "Ze snappen niet wat de impact van de vlag is als symbool voor onze gemeenschap en snappen dus ook niet dat het tegen stemmen als een enorme afkeuring voelt", aldus Sipke Jan. "Veel mensen hebben niet door hoe hard het nog nodig is om dat soort publiekelijke steunbetuigingen te krijgen", benadrukt hij.

Discriminatie

"Homo wordt steeds vaker als scheldwoord gebruikt. Het aantal zelfmoorden onder lhbti-jongeren is hoger dan onder niet-lhbti’s. In de noordelijke provincies werden 129 aangiften gedaan van homodiscriminatie", besloot Sipke Jan emotioneel.

Roze zaterdag in Friesland

"Een aantal fracties in de Provinciale Staten in Fryslân proberen al jaren van Fryslân een regenboogprovincie te maken. In 2016 hebben PvdA, GrienLinks en D66 hiertoe een voorstel ingediend, maar dit haalde het niet. Nu in juni 2020 het in Fryslân Roze Zaterdag zal zijn, gaan we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ook Fryslân regenboogprovincie wordt en uitstraalt dat iedereen hier welkom is en zichzelf mag zijn. Uiteraard inclusief beleid dat discriminatie tegengaat en acceptatie juist bevordert", aldus fractiemedewerker Arjette de Vroet.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden