Slanke salade-dag met gerst en gele bietjes
Dit is zo'n heerlijk praktische maaltijdsalade: licht qua calorieën, snel klaar en vullend. We maken hem met gerstekorrels, maar je kunt ook tarly of een andere graansoort gebruiken.
Nodig voor 2 personen (maaltijd) of voor 4-6 personen (als bijgerecht)
- 4 gele bietjes (boerenmarkt) of rode voorgekookte bieten
- 200 g gort, gerstekorrels of tarly
- 1 rode ui, fijngehakt
- 500 g snijbiet, de stelen fijngesneden, de bladeren grofgehakt
- het sap van 1 citroen
- 125 g feta, verkruimeld
- 3 el olijfolie, extra vergine
- zeezout en zwarte peper
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 225˚C. Verpak de bieten in aluminiumfolie en pof ze in de hete oven in 45 minuten tot 1 uur beetgaar. Laat ze afkoelen en maak ze schoon. Snijd ze in dobbelsteentjes. Kook intussen de gerst (of gort of tarly) gaar in een grote pan ruimkokend en gezouten water. Afhankelijk van de aanwijzingen op de verpakking duurt dat meestal ca. 30 minuten. Giet af door een zeef en spoel onder koud stromend water. Laat uitlekken.
Laat de rode ui in een kom water 30 minuten weken, laat uitlekken in een zeef. Was de snijbiet. Verhit 1 el olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Roerbak eerst de stukjes steel met wat zout en peper gedurende 8 minuten en voeg dan het blad toe. Bak dat nog ca. 4 minuten tot het slinkt. Blus af met de helft van het citroensap. Voeg een paar druppels water toe als de pan te droog wordt.
Meng de uitjes met de gekookte gerst, bietjes en de snijbiet in een grote kom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Schep de feta erdoor. Meng het resterende citroensap met 2 el olijfolie en voeg wat zout en peper toe. Schep de vinaigrette door de salade.
Bereiding: 45 min. Bakken: 1 uur, plus afkoelen. Kcal: 332 p.p.
Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Eric van Lokven