null Beeld

Slecht nieuws: ook in het bos ben je nu niet meer veilig voor de processierups

Waar de eikenprocessierups vorig jaar al voor de nodige overlast zorgde, is dat dit jaar alleen maar erger geworden: op veel plaatsen blijkt er sprake te zijn van een verdriedubbeling in het aantal processierupsen én ze komen nu ook op grote schaal in bossen voor.

Erandi Godinez

Dit blijkt uit een telling van het Kenniscentrum Eikenprocessierups in 20.000 bomen in Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Amsterdam.

Ernstige klachten

Opvallend is dat de rupsen nu ook op grote schaal in bossen met eikenbomen voorkomen, terwijl dat eerder nog niet zo was. Niet bepaald nieuws om vrolijk van te worden, aangezien de brandharen van de rups voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. De brandharen, die zich tot op grote afstand van nesten verspreiden, blijven jaren actief.

Verkoeling in bos

Van bomen die niet preventief zijn bespoten tegen de rups was 75 procent aangetast. Van de aangetaste bomen had 80 procent meer dan één nest per boom. Van de bomen die wel waren behandeld was maar een kwart aangetast. In die bomen waren de nesten ook kleiner. Dat de rupsen nu ook in bossen zitten, heeft waarschijnlijk te maken met de hete zomer van 2018. De Eikenprocessievlinders zijn op zoek gegaan naar koelere plekken, zoals bossen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden