Sleutels in slot Beeld Getty Images
Sleutels in slotBeeld Getty Images

Sleutels kwijt en snel een slotenmaker regelen? Even Googelen is niet altijd een goed idee

Je kent het wel: je hebt even snel een bedrijf of persoon nodig om je uit de brand te helpen als het aankomt op klusjes. Een verstopte wc, jezelf per ongeluk buitensluiten of een autosleutel kwijt zijn. Google is dan meestal je beste vriend, toch?

Pas op

Dat blijkt niet helemaal te kloppen, schrijft RTL Z. Er zijn namelijk bedrijven actief die onder namen als deventer-slotenmaker.nl sites aanmaken en er diensten aanbieden die uiteindelijk dan weer door hen doorgezet wordt naar de daadwerkelijke slotenmaker die de klus gaat verrichten. Het bedrijf bouwt dus eigenlijk een soort advertentiesite, maar schiet vaak tekort in de informatie die ze geven over het bedrijf dat je via hen inhuurt.

Via via

Zo'n bedrijf sluit overeenkomsten met bijvoorbeeld slotenmakers en loodgieters in een bepaalde regio en maakt daar een bijpassende site bij. Op het moment dat een consument een van die diensten nodig heeft en daarvoor op die ogenschijnlijk lokale website terechtkomt, wordt hij naar de dienstverlener doorverwezen met wie de site een contract heeft.

Toch niet zo lokaal

Het probleem: het bedrijf heeft wel websites voor verschillende regio’s, maar niet overal contracten. Daardoor kunnen klanten als ze belden doorverbonden met een slotenmaker van bijvoorbeeld 200 kilometer verderop, onderzocht RTL Z. Dat zorgt natuurlijk voor extra kosten, plús het feit dat je geen idee meer hebt wie je voor je deur krijgt. Dat laatste is vooral een probleem omdat je dan ook niet weet of het bedrijf eigenlijk wel bevoegd is om de klus voor je te klaren; je hebt ze zelf immers niet direct benadert of kunnen checken.

Oplossing komt eraan

Gelukkig wordt er iets aan gedaan: de ACM (Autoriteit Consument en Markt) heeft in ieder geval twee bedrijven op het oog die dit soort praktijken runnen. Die bedrijven, Allfree en Leadle, hebben een dwangsom opgelegd gekregen. Zij moeten dus hun bedrijven gaan aanpassen, óf een fikse boete betalen.

Wat kunnen we zelf doen?

Tot die tijd kun je zelf het beste rechtstreeks naar de site van lokale ondernemers gaan, of ouderwets in het telefoonboek zoeken op bijvoorbeeld loodgieters of slotenmakers. Daarnaast is het ook altijd een goed idee om om je heen te vragen naar ervaringen of tips van mensen over een bepaald bedrijf, zodat je uit eerste hand hoort of het er wel of niet goed mee zit.

Bron: RTL Z.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden