Slordig geparkeerde deelscooters zorgen voor ongelukken: “Ik viel en kreeg het stuur hard in mijn maag” Beeld Peter de Jong Fotografie
Slordig geparkeerde deelscooters zorgen voor ongelukken: “Ik viel en kreeg het stuur hard in mijn maag”Beeld Peter de Jong Fotografie

PREMIUM

Slordig geparkeerde deelscooters zorgen voor ongelukken: “Ik viel en kreeg het stuur hard in mijn maag”

Deelscooters zijn handig, maar niet ongevaarlijk. Daar weet Joop van de Pas (54), die bijna blind is, alles van. Hij is in zijn woonplaats Spijkenisse zeker tien keer hard op achteloos geparkeerde deelscooters gebotst. Wanneer komt er een oplossing? “Ik ben al die blessures beu”, vertelt Joop aan het AD.

Theo TeitsmaPeter de Jong Fotografie

Joop is er de man niet naar om zich in z’n huis op te sluiten. Hij heeft volgens zijn stappenteller sinds 2016 ‘de halve evenaar afgelopen’. “Ik zie anderhalf procent met m’n rechteroog en alleen licht en donker met het andere. Maar toch ga ik eropuit. Ik wandel veel en ga naar de sportschool. Dat helpt tegen m’n helse hoofdpijnen.” Alleen mist hij met z’n blindenstok tijdens zijn wandelingen wel eens een elektrische deelscooter die lukraak op de stoep geparkeerd staat.

Blessures door deelscooters

“Soms is er maar 10 centimeter ruimte op de stoep om te lopen. Dat kan dus niet en zo krijg je ongelukken”, aldus Joop. “Ik heb naar schatting tien keer zo’n deelscooter per ongeluk omver gelopen waarbij ik dan vaak het stuur hard in m’n buik of maag kreeg. Twee keer ben ik er zelfs over gevallen. Ik ben de blessures die ik hierdoor oploop beu.”

Dat twee keer vallen over deelscooters gebeurde op één dag, weet hij nog goed. “Ik flikkerde zo over een deelscooter die op de stoep van de Groenewoudlaan, vlakbij het Spijkenisse Medisch Centrum, stond. Ik belde naar de afdeling handhaving van de gemeente en daar beloofden ze er iets aan te doen. Op de terugweg viel ik wéér over die scooter. Ik dacht dat hij gelijk weggehaald zou worden, maar dat was niet zo.”

Proef met deelscooters

Als oud-politieman en afgestudeerde jurist (“M’n handicap weerhield me er niet van om met het openbaar vervoer naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam te gaan”), ergert Joop zich aan het uitblijven van regels om het probleem met de deelscooters aan te pakken. Gelukkig is Joop lang niet de enige die hier letterlijk en figuurlijk over valt.

Raadslid Nathalie Kiers van coalitiepartij ONS in Nissewaard vroeg vorige maand aan wethouder Chris Hottentot (Nissewaard Lokaal) om bij te houden hoeveel klachten er over achteloos op de stoep geparkeerde deelscooters binnenkomen. Zij krijgt daar veelvuldig meldingen over. Die zou de gemeente moeten noteren in plaats van de klagers doorverwijzen naar de bedrijven van wie de scooters zijn, stelde Kiers. “We houden als gemeente een proef met de deelscooters en die kunnen wij alleen goed beoordelen als we objectieve cijfers krijgen. Als we alleen uitgaan van de klachten die de bedrijven zeggen te ontvangen is het toch meer dat de slager zijn eigen vlees keurt.”

Parkeervakken voor deelscooters

Joop heeft nagedacht over oplossingen voor het probleem. “Ten eerste vind ik dat er parkeervakken moeten komen. Ten tweede moeten de bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen. Zij weten wie de scooters huren en dus wie ze altijd voor doorgangen of op andere hinderlijke plekken zetten. Mensen weten dat ze hem zo moeten neerzetten dat anderen geen hinder hebben. De foutparkeerders moet je daarop aanspreken. Die mogelijkheid is er voor de bedrijven of de gemeente, want het gaat om een strafbaar feit.”

Verkeerswethouder Hottentot laat uitzoeken of gemeentelijke handhavers tijd hebben om de meldingen over hinderlijk geparkeerde deelscooters te noteren. Hij zegt dat de gemeente bezig is de overlast te beperken. “Wij kijken naar parkeervakken en naar bepaalde locaties waar ze binnen de grenzen mogen worden neergezet.” Een gemeentewoordvoerder benadrukt dat de gemeente het probleem ‘heel serieus neemt’. “We kijken naar mogelijkheden om dit beter te regelen. Niet alleen voor mensen die blind en slechtziend zijn, maar ook voor andere mindervalide personen.”

Bron: AD

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden