null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Smullen maar: 10x zelfgemaakte hamburgers

Een broodje hamburger is áltijd een goed idee. Wat zelfgemaakte frietjes en een salade erbij en smullen maar!

Daarom trakteren wij op 10 heerlijke hamburger-recepten:

undefined

1. Burgers met blauwe kaas

Meng 500 g rundergehakt met 75 g blauwschimmelkaas, 3 el fijngesneden bladselderij, 1 fijngesneden sjalotje, zout en peper. Vorm hiervan 8 kleine hamburgers. Bak of rooster ze aan elke kant 2-4 min. Leg op elke hamburger een plakje jonge kaas en zet de burgers nog 1 min. onder de grill. Serveer ze op broodjes met sla en tomaat.

2. Satéburgers

Bak 2 fijngesneden sjalotjes en 2 fijngesneden teentjes knoflook in 5-6 min. lichtbruin in 1 el olie. Roer er ½-1 tl sambal oelek, 150 g pindakaas door en voeg zo veel kokend water als nodig is toe, tot de saus een goede dikte heeft. Laat nog 2 minuten koken en breng op smaak met zout. Bak of rooster 4 hamburgers aan elke kant 3-4 minuten en serveer met de pindasaus.

3. Kruidenburgers

Meng 500 g rundergehakt met 6 el fijngesneden kruiden (peterselie, bieslook, rozemarijn, basilicum, kervel, dille, tijm), 1-2 el grofgehakte kappertjes, zout en peper. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 min. Lekker met knoflookmayonaise.

4. Baconburger

Rol om een hamburger 2 dunne plakjes bakbacon en steek deze vast met een houten prikker. Bak of rooster de hamburger aan elke kant 3-5 minuten. Lekker met zelfgemaakte friet.

5. Caprese

Bak 4 hamburgers aan elke kant 2-3 minuten in 1 el olijfolie. Leg ze op een bakplaat en beleg ze dakpansgewijs met flinterdunne plakjes tomaat, een blaadje basilicum en enkele dunne plakjes buffelmozzarella. Zet ze ½-1 minuten onder de hete grill tot de mozzarella gesmolten is.

6. In tomatensaus

Bak 4 hamburgers aan beide zijden bruin in 2 el olijfolie. Voeg 1 fijngesneden kleine rode ui, 1 geperst teentje knoflook en 4 fijngesneden ontvelde tomaten toe. Schenk er 1 dl kippenbouillon bij en laat circa 20 minuten zachtjes pruttelen. Serveer met rijst of aardappelen.

7. Mexicaanse hamburgers

Meng 500 g rundergehakt met 2 fijngesneden sjalotjes, 1-2 el tacokruiden, 2-3 el fijngesneden koriander, zout, peper en 1 el worcestershire saus. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 minuten. Serveer ze met guacamole en tortillachips.

8. Hamburger teriyaki

Bak 4 hamburgers aan elke kant 1-2 minuten in 1 el olie. Voeg 4-6 el teriyakisaus toe en verwarm de hamburgers nog 4-6 minuten in de saus. Keer ze regelmatig. Serveer er fijngesneden lente-ui bij en witte rijst.

9. Griekse burgers

Halveer 4 hamburgers overlangs en leg tussen elke hamburger een dunne plak fetakaas en wat fijngesneden oregano. Leg beide helften weer op elkaar, druk stevig aan. Bak of rooster de hamburgers aan elke kant 3-5 minuten tot de kaas wat zacht wordt. Lekker met een Griekse salade van tomaat, komkommer, paprika, rode ui en olijven.

10. Rozemarijnburgers

Meng 500 g rundergehakt met 75 g fijngesneden ontbijtspek, zout, peper en 1 tl fijngesneden rozemarijn. Vorm hiervan 4 hamburgers en bak of rooster ze aan elke kant 3-4 minuten. Serveer ze met rozemarijnmayonaise (mayonaise met fijngesneden rozemarijn, mosterd en citroensap) en fijngesneden tomaten met rode ui, koriander en avocado.

Smakelijk!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Receptuur: Marlies Batelaan. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden