null Beeld

Snel recept: Vietnamese springrolls

Ze zijn gezond, licht én supersnel gemaakt! Deze Vietnamese springrolls (kleine loempiaatjes) gaan er wel in!

Vera Klandermans

Nodig voor de springrolls

  • 4 eieren
  • 2 el olie
  • 1 winterpeen
  • 1 plak mihoen (ca. 100 g)
  • 6 bosuitjes
  • 100 g taugé
  • handje koriander
  • scheutje lichte zoute soja (bijv. kikoman)
  • ± 20 gedroogde rijstvelletjes (toko of Albert Heijn)
  • voor de dip 1 rood pepertje
  • stukje gember van ± 2 cm
  • flinke scheut (zeker 50 ml) vissaus (nam pla)
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl suiker

Zo maak je het

Maak eerst 2 omeletjes van de eieren. Klop ze los en verhit een pan met antiaanbaklaag. Verhit er een eetlepel olie in en giet de helft van het eiermengsel erin. Laat op een heel zacht vuur stollen en herhaal dit met de andere helft van het eimengsel. Laat de omeletjes afkoelen, rol ze op en snij ze in heel dunne reepjes. Zet ze even apart in de koelkast. Schil de peen, snij hem in dunne plakken en daarna in fijne lucifers. Zet een pan water met een snuf zout erin op het vuur, breng aan de kook en kook de wortelstaafjes circa 3 minuten of tot ze net beetgaar zijn. Schep ze eruit met een schuimspaan en spoel ze onder koud water af. Zet ook opzij. Draai het vuur uit. Leg de mihoen in de pan heet water van de worteltjes om een paar minuten te weken en giet hem daarna door een zeef. Maak de bosui schoon, snij ze in de lengte doormidden, en daarna nog eens, snij die delen ook in dunne lucifers. Was de taugé even onder koud stromend water, laat uitlekken. Was de koriander en hak ze grof. Schep dan alle ingrediënten door elkaar en breng ze op smaak met wat soja. Pak nu de rijstvellen uit. Vul een ruime bak met warm water en week de vellen een voor een. Leg een theedoek op het aanrecht en leg het voorgeweekte vel erop. Schep een hoopje groente iets boven de denkbeeldige middenlijn. Vouw de ‘bovenflap’ eroverheen en vouw vervolgens de zijkanten eroverheen naar het midden, rol de loempia nu helemaal naar je toe op, snij de rol halverwege schuin door en leg ze op een schaal.

Herhaal dit tot alle vellen gebruikt zijn.

Maak een sausje door de peper met zaadjes en al in dunne ringetjes te snijden en de gember te schillen en fijn te raspen. Giet wat vissaus en het limoensap in een schaaltje, los de suiker erin op en doe de pepers en de gember erbij. Goed doorroeren. Geef de hete saus bij de loempiaatjes. Maak steeds een andere vulling, door bijvoorbeeld fijngesneden little gem erdoor te doen in plaats van taugé, of bieslook in plaats van bosui en doe er voorgekookte paddenstoelen in, garnalen of fijne reepjes koude gebraden kipfilet.

Bereidingstijd: 45 min. Circa 50 kcal. per stuk (bij 20 stuks)

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Eric van Lokven

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden