Socioloog in 'Op1' over complottheorieën Beeld Screenshot Op1
Socioloog in 'Op1' over complottheorieënBeeld Screenshot Op1

Socioloog in ‘Op1' noemt complotdenkers ‘waarheidszoekers’: “Je moet naar ze luisteren”

De link tussen 5G en het coronavirus, de aarde is plat en de Pizzagate. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van complottheorieën. In Op1 vertelt socioloog Jaron Harambam dat we daar meer naar moeten luisteren. Maar waarom eigenlijk?

Wanneer is iemand een complotdenker? Wat is waarheid nog in een tijd van nepnieuws? Socioloog Jaron Harambam onderzoekt in het boek The truth is out there de leefwereld van deze ‘waarheidszoekers’. Samen met Gitta Sluijters, een ‘waarheidszoeker’, schuift Harambam aan tafel bij Op1.

Bronnenvergelijking

“Je kunt niet die groep mensen als één pot nat zien, er is diversiteit. Sommigen beschouwen het als een allesoverkoepelend geloof, anderen zijn gewoon op zoek naar meer informatie, vergelijken verschillende bronnen met elkaar en onderzoeken hoe media-framing werkt.”

Kijken naar de inhoud

We moeten volgens Harambam dan ook meer luisteren naar complotdenkers. “Het is belangrijk om te weten waarom grote groepen uit onze samenleving twijfelen aan onze experts en waarom ze overheden niet vertrouwen. We moeten naar de inhoud van de kritiek te kijken.”

Past niet in het plaatje

Voor zijn boek volgde en interviewde de socioloog Gitta Sluijters. Zij is hoogopgeleid, heeft meerdere studies gedaan en past daarmee niet helemaal in het plaatje van ‘complotdenkers’, zegt presentator Jort Kelder. “Ik weet ook niet of ik het met alle complotdenkers eens ben”, reageert Sluijters op de presentator. “Ik zit hier ook voor m’n eigen ‘complot’ natuurlijk.”

Steeds meer controle

‘Haar complot’ is het wantrouwen tegenover Big Pharma en de overheid. Ze gelooft dat de mensheid steeds meer zal worden gecontroleerd, middels bijvoorbeeld een coronapaspoort. “De mensheid wordt klem gezet. Daar heb ik geen enkel twijfel over.”

Waarheid of onwaarheid

Harambam benadrukt vervolgens ook dat hij het niet per definitie eens is met iedereen die hij voor zijn boek heeft gesproken. “Bij heel veel onderwerpen is de waarheid heel erg complex. Het is niet zo makkelijk om waarheid van onwaarheid te onderscheiden.” Bovendien is hij van mening dat luisteren niet betekent dat je ze ook gelijk geeft.

Verschillende reacties

Kijkers reageren verdeeld op het interview met de socioloog en de ‘waarheidszoeker’. De een heeft meer empathie gekregen, terwijl de ander zich nog steeds afvraagt waarom een complotdenker bij Op1 een podium krijgt.

Bron: Op1, Twitter.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden