Koopzegels oplichtingstruc Beeld Getty Images
Koopzegels oplichtingstrucBeeld Getty Images

Spaar jij koopzegels via je bonuskaart? Pas op voor déze oplichtingstruc

Bij Albert Heijn kun je tegenwoordig koopzegels via je bonuskaart sparen. Super handig, want dan hoef je die kleine zegeltjes niet meer te plakken. Maar... het is wel fraudegevoelig.

Demi SchoenmakersGetty Images

Pas daarom op voor deze nieuwe oplichtingstruc.

Digitale zegels

Albert Heijn schafte als eerste supermarkt begin vorig jaar de papieren koopzegels af. Sindsdien kun je de koopzegels digitaal sparen in de AH-app. Hiervoor scannen klanten hun bonuskaart bij de kassa. Voor elke euro die zij aan boodschappen besteden, kunnen ze een koopzegel van 10 cent kopen. Een volle spaarkaart van 490 zegels (49 euro) is bij inlevering 52 euro waard. Daarmee levert deze manier van sparen een rente van 6 procent op, een stuk meer dan je bij de bank krijgt.

Oplichtingstruc koopzegels

Oplichters delen nu online een barcode van een Albert Heijn-bonuskaart die veel extra voordeel zou opleveren. Alleen door de bonuskaart van de oplichters te gebruiken - en niet die van jezelf - worden al jouw nieuwe koopzegels gestolen.

Zodra deze valse barcode bij de kassa van Albert Heijn wordt gescand, brengt de kassa de koopzegels in rekening die aan het bonuskaartaccount van de oplichter worden toegevoegd. Jij betaalt dus voor de koopzegels van de oplichter, waarmee hij of zij geld verdient.

Koopzegelfraude

“Het gaat om een vrij nieuwe manier om mensen geld afhandig te maken”, laat een woordvoerder van Fraudehelpdesk aan NU.nl weten. Volgens haar ontvangen zij sinds afgelopen zomer verschillende meldingen over deze ‘koopzegelfraude’. In een reactie benadrukt een woordvoerder van de Albert Heijn dat dit natuurlijk niet de bedoeling is. “Wij adviseren onze klanten altijd hun eigen bonuskaart te gebruiken.”

Zelf slachtoffer?

Ben je zelf slachtoffer geworden van deze ‘koopzegelfraude’? Dan kun je dit melden bij de Fraudehelpdesk.

null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: NU.nl

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden