null Beeld

Spannend: ‘mysterieuze ster wijst op buitenaardse wezens’

Astronomen staan voor een raadsel. Ze hebben een ster ontdekt waar talloze mysterieuze objecten omheen cirkelen. Het lichtpatroon van de ster is bij geen enkele van de andere 150.000 andere sterren gespot. De wetenschappers tasten in het duister, maar er is een vermoeden: buitenaardse wezens.

Susan Dalstra

Het SETI-instituut doet al jaren onderzoek naar het bestaan van buitenaardse wezens. De ster met de (nogal onpraktische) naam KIC 8462852 straalt een heel ander licht uit dan andere sterren. Dat komt waarschijnlijk door jawel, onbekende objecten. Oftewel: mogelijke buitenaardse wezens.

Telescopen

De bijzondere ster is zo'n 1480 lichtjaren van ons verwijderd. In gewone mensentaal is dat 14 biljard kilometer (dat is een 14 met 15 nullen erachter). De ster werd ontdekt door oplettende burgers die naar de hemel staarden. Amerikaanse astronomen gebruiken al de meest geavanceerde telescopen, maar het menselijk oog kan soms beter patronen ontdekken dan apparatuur. Daarom hebben de wetenschappers burgers opgeroepen om vanuit huis mee te kijken naar 15.000 sterren.

Infraroodlicht

In 2011 ontdekten meerdere mensen dat één ster in het bijzonder een wel heel apart licht uitstraalde. De onderzoekers hadden zoiets ook nog nooit gezien. Dat komt doordat er objecten rond de ster cirkelen. Dat komt overigens wel vaker voor bij jonge sterren, maar het gekke is: deze ster is niet jong. En als dat het geval zou zijn, zou er stof omheen zweven dat infraroodlicht uitstraalt. Dat is niet het geval.

Aliens

Onderzoeker Jason Wright van de Penn State Universiteit denkt dat de objecten bij de bijzondere ster mogelijk een soort lichtpanelen zijn waarmee buitenaardse wezens proberen energie op te wekken. "Aliens moeten altijd de laatste verklaring zijn waar je naar kijkt, maar dit ziet eruit als iets wat buitenaardse wezens zouden bouwen'', zegt hij in het Amerikaanse tijdschrift The Atlantic.

Bron: The Atlantic. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden