null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Speciaal lied geschreven voor 4 mei

Voor het eerst ooit is er een speciaal lied geschreven ter herdenking van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 4 mei zal het nummer: De kransen van vier mei live te horen zijn tijdens de herdenking in Amsterdam.

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

De kransen van vier mei is speciaal voor 4 mei geschreven door tekstschrijver Huib Afman en componist Wesley Pierik, om zo een ander geluid naast de twee minuten stilte te creëren. Zij vinden het belangrijk dat in een sterk veranderende maatschappij, waarin individualisme en separatie steeds hardnekkiger lijken te worden, de betekenis van 4 mei levend wordt gehouden. Het gebeurt rondom de Nationale Dodenherdenking al op verschillende manieren. Denk aan een persoonlijk verhaal of de voordracht van een gedicht. Toch werd er nooit eerder een lied geschreven over deze dag die zo met de Nederlandse identiteit is verweven. Daar komt nu verandering in.

De kransen van vier mei

Het nummer slaat een brug tussen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, die elk jaar door een kleinere groep mensen wordt herinnerd, en de slachtoffers van recentere geweldconflicten in de wereld. Het nummer gaat over oud en jong verdriet, dat in stilte met elkaar wordt gedeeld ‘rond ons monument’. Het woord monument in de liedtekst verwijst hierbij niet naar één specifieke plek, maar staat voor elk gedenkteken dat is opgericht om de Tweede Wereldoorlog te herinneren. Voor de één is dit het monument op de Dam, voor de ander is dit het Auschwitzmonument in het Wertheimpark, de Waalsdorpervlakte of het Homomonument. Het is de muziek die hier verbindt, waar de tekst ruimte laat voor de persoonlijke invulling door de luisteraar.

Zangeres Lotte Horlings zingt het nummer op 4 mei as. live in Amsterdam bij het Homomonument.am.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden