null Beeld

Spies met surf en turf op woensdag

Vlees noch vis? Vlees én vis graag! Dit spiesje met rundvlees en sint-jacobsschelpen smaakt goed uit de grillpan, maar nog lekkerder is 'ie van de bbq.

Vera Klandermans

Nodig voor de spies met rundvlees en sint-jakobsschelpen voor 4 personen

  • 2 el boter, gesmolten
  • sap van ½ citroen
  • 4 takjes dille, de helft fijngehakt, de helft heel voor garnering
  • 12 dikke sint-jacobsschelpen (mag uit de diepvries)
  • 400 g runderlende (of biefstuk), in 12 blokjes
  • versgemalen zwarte peper en zeezout
  • 4 lange metalen BBQ-spiesen
  • 1 citroen in schijfjes
  • ½ tl paprikapoeder

Voor de knoflooksaus

  • 2 bollen knoflook, ongepeld
  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 250 ml kippenbouillon
  • 150 ml slagroom
  • 2 tl verse marjolein of oregano, fijngehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Kom een workshop Surf 'n Turf volgen tijdens Libelle Outdoor!

Zo maak je het

Maak eerst de knoflooksaus. Verwarm de oven voor op 180°C graden. Breek de bollen knoflook in losse teentjes, maar pel ze niet. Leg ze in een ovenschaal en rooster ze in de oven tot ze lichtbruin zijn, ca. 30 minuten. Laat iets afkoelen en knijp de knoflookpulp uit de teentjes. Fruit in een steelpan de ui al roerend 6 minuten in de olijfolie. Voeg de uitgeknepen knoflook toe en bak nog een minuut of 2 al roerend mee. Blus af met de bouillon en de room. Breng de saus aan de kook, draai het vuur dan laag en laat nog een minuut of 12 sudderen. Breng de saus op smaak met de marjolein, peper en zout, en pureer met een staafmixer helemaal glad. Dit kan van tevoren. Of houd de saus warm tot het opdienen.

Verhit de BBQ tot de kooltjes wit zijn en gloeien, of verwarm de grill in de oven voor op 200°C. Meng de boter met de citroensap en de fijngehakte dille. Leg de sint-jakobsschelpen in het botermengsel en schep om zodat ze er overal mee zijn bedekt. Bestrooi de blokjes vlees met peper en zout. Rijg de blokjes vlees om en om met de sint-jakobsschelpen aan de spiesen en gril deze 3 à 4 minuten aan elke kant. Bedruip de sint-jakobsschelpen eventueel nog met wat resterend botermengsel. Garneer met schijfjes citroen, bestrooi met verse dille en geef de saus er apart bij.

Bereidingstijd: 70 min., plus afkoelen. Kcal: 361 p.p.

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden