null Beeld

Stamppot rauwe andijvie op z’n Zuideuropees

Stamppot rauwe andijvie staat hoog genoteerd in de Nederlandse stamppotlijst. Met knapperig uitgebakken spekjes uiteraard! Op verzoek van DaanW77 maken we vandaag een Zuideuropese variant op onze Hollandse topper. Neem je favoriete blauwe kaas, bijvoorbeeld roquefort of gorgonzola. Geen liefhebber van blauwe kaas, probeer dan eens geraspte boerenbelegen of komijnenkaas. Vervang bij de komijnenkaas de pijnboompitten door reepjes zongedroogde tomaat of zwarte olijf.

Mediterraanse andijviestamppot, voor 4 personen:

1 kg kruimige aardappelen

1 struik andijvie (circa 500 g)

2 el pijnboompitten

125 g mascarpone (of crème fraîche)

200 g blauwe kaas, bijv. roquefort of gorgonzola

Kook de aardappelen in weinig water met zout gaar. Maak in de tussentijd de andijvie schoon en snijd in smalle reepjes. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen op een bord of houten plank. Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn en schep de mascarpone met eventueel nog een scheut kookvocht erdoor tot een smeuïge puree. Schep eerst de andijvie en de pijnboompitten erdoor en daarna de kaas met versgemalen peper en een beetje zout. Meng de kaas niet helemaal door de stamppot, herkenbare stukjes zijn het lekkerst. Serveer de stamppot meteen zodat de andijvie nog lekker knapperig is.

Je maakt hem extra snel met koelverse aardappelpuree of aardappelpuree uit diepvries.

Wil je deze winter eens net even iets anders op tafel zetten? Reageer en vertel me wat jouw favoriete stamppot is. Binnenkort lees je hier dan een lekkere variant op jouw favoriet.

Eerder verschenen op VrouwOnline

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden