Limburgs Beeld Brunopress
LimburgsBeeld Brunopress

Steeds meer getroffenen uit Limburg mogen terug naar huis: “Scenario waterveiligheid moet worden bijgesteld”

De zware regenval in Limburg zorgde voor veel onvoorziene gevolgen en grote schade. Veel inwoners moesten worden geëvacueerd, maar nu mag het gros van hen weer huiswaarts keren.

Dit geldt zowel voor de geëvacueerde inwoners uit Zuid-Limburg als de inwoners van Roermond en Venlo.

Overstromingen Limburg

De onverwachte regenval resulteerde vorige week in het snel stijgende Maaswater. Ook zijrivieren van de bekende grote rivier liepen over, met een overstroming van zeer grote schaal tot gevolg. Vele mensen werd dringend geadviseerd om hun huis te verlaten. Dagen na de overstromingen is de schade aan huizen en straten ongekend.

“Door het oog van de naald”

Alle inwoners die hun huis aan de Maas moesten verlaten, zijn weer thuis. En maandag kunnen ook alle duizenden geëvacueerden uit Roermond en Venlo weer naar huis. Zondagavond zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord dat deze inwoners ondanks de narigheid erg veel geluk hebben gehad. “Ze zijn door het oog van de naald gekropen”, aldus Scholten.

Hij verklaarde ook dat de provincie Limburg overvallen werd door de grote vloedgolf. “We hadden geen rekening gehouden met waterstanden hoger dan die in 1995. Dat leert ons dat ons scenario waterveiligheid moet worden bijgesteld.”

Donaties

Terwijl het natuurgeweld gestopt is, worden de nasleep en de schade van de overstromingen nu pas duidelijk. Om de slachtoffers van de overstromingen te helpen werd er een gironummer geopend, waar men kan doneren. Op deze giro 777 is tot nu toe ruim 5 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers in Limburg.

Dankbetuiging

“De steun vanuit het land is enorm en overweldigt ons”, vertelt de voorzitter van het fonds, Clémence Ross-van Dorp, eerder aan NOS. “De beelden die binnenkomen, maken duidelijk wat de omvang is van het leed dat deze overstroming veroorzaakt. We gaan steeds meer beseffen dat dit een grote nasleep zal hebben bij mensen in de getroffen gebieden, ook mentaal.”

Bron: Metronieuws NOS

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden