Hè bah!
Steeds meer groente en fruit uit Nederland bevatten veel bestrijdingsmiddelen
Voor je gaat koken spoel je altijd braaf je groente af. Net als dat sappige appeltje voor je een hap neemt. Vuil, stof en bacteriën worden dan inderdaad weggespoeld. Maar helaas, bestrijdingsmiddelen niet. En dat wordt een steeds groter probleem.
Op groente en fruit uit Nederland wordt een groeiend aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) door Pesticide Action Network Nederland (PAN NL).
Bestrijdingsmiddelen op groente en fruit
Bij appels, peren, kersen, spinazie en komkommers was tussen 2007 en 2020 een duidelijke toename te zien van het aantal verschillende schadelijke bestrijdingsmiddelen dat erin werd aangetroffen. Ook werden er bestrijdingsmiddelen aangetroffen die eigenlijk niet meer gebruikt mogen worden.
Niet alleen goor, maar ook verontrustend, zegt Hans Muilerman van PAN tegen het AD. Volgens hem gaat het om stoffen die in verband worden gebracht met onder andere parkinson, autisme, schildklierafwijkingen en voortplantingsproblemen.
Cocktail van bestrijdingsmiddelen
Groente- en fruittelers zeggen dat ze zich netjes aan de regels houden. Maar het probleem zou wel eens ‘stapeling’ kunnen zijn. Met andere woorden: cocktail van bestrijdingsmiddelen.
Muilerman: “In een bakje aardbeien zitten misschien zes verschillende restjes bestrijdingsmiddelen. Daarna eet je een appel waarop er drie zitten. Dat telt allemaal op. Wat doet dat in je lichaam?”
Afspoelen werkt niet
Wil je minder bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen? Kies dan voor biologische producten. Blijf wél groente en fruit eten, want die voedingsmiddelen zijn gezonder dan producten uit een fabriek.
Afspoelen en wassen helpt helaas niet. Bestrijdingsmiddelen zijn namelijk zo gemaakt dat ze tegen een regenbui kunnen...
Bron: AD