null Beeld

Steeds meer Nederlanders zijn flexitariër

Nederlanders kiezen er vaker voor om flexitariër te zijn. Ze eten dus minstens drie dagen per week geen vlees. Ze kiezen daar bewust voor en eten als vervanging vis, ei, champignons of peulvruchten. 

Uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum blijkt dat 55% minstens 3 dagen per week geen vlees eet. "Vijf jaar geleden was het aantal van deze zogenoemde flexitariërs in een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut nog 40%", zegt Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum. "Dus er is sprake van een aanzienlijke stijging."

Banger

Er is niet gevraagd naar de reden waarom consumenten minder vlees eten. "Maar het is duurzamer om minder vlees te eten, misschien zijn mensen ook banger geworden door de voedselschandalen", zegt Feunekes. "Of het kan door de crisis komen. We weten wel dat mensen aangeven dat ze erop letten, dat ze duurzamer eten. Dus dat draagt er zeker aan bij."

Vegetariërs hebben minder kans op kanker, lees hier waarom.

Bewust

De woordvoerder van de vleesbranche, Dé van de Riet, is sceptisch over deze bevinding. Hij bevestigt dat de vleesconsumptie de afgelopen jaren licht is gedaald, maar volgens hem komt dat door de crisis. "Bepaalde organisaties willen ons doen geloven dat consumenten bewust minder vlees eten, maar dat is niet zo."

Verkoop

Volgens Van de Riet kochten mensen door de crisis minder vlees of goedkoper vlees. "We zullen zien of de verkoop weer aantrekt, nu het met de economie iets beter gaat. Er zijn immers ook weer meer files doordat de economie weer groeit."

Vervangen

Tussen de regio's bestaan behoorlijke verschillen. Zo zijn Gelderlanders vaker vegetariër (11%), terwijl dat landelijk 3% is. En in Noord-Holland zijn inwoners vaker (28%) bereid om in de toekomst vlees af en toe te vervangen door zeewier dan in de rest van Nederland (18%).

Bron: NOS. Beeld: ANP

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden