null Beeld

Steeds meer vrouwen kiezen voor een ruggenprik bij de bevalling. Goed idee?

Bewust minder pijn bij de bevalling: steeds meer vrouwen kiezen ervoor. Het aantal bevallingen waarbij een ruggenprik werd gegeven is de afgelopen vijf jaar namelijk meer dan verdubbeld, meldt de NOS. Ook gaan we vaker voor een bevalling naar het ziekenhuis.

Elselien van Dieren

In 2008 koos slechts 8% van de vrouwen voor een ruggenprik, in 2013 was dat al 18,5%. Bij vrouwen die hun eerste kind krijgen is de toename nog groter. In 2003 ging 8% van de moeders die voor het eerst bevielen voor een ruggenprik, in 2013 was dat bijna 30%. Het aantal ziekenhuisbevallingen steeg met 11% in 7 jaar.

Verschuiving

Volgens promovendus Martine Wassen, die onderzoek doet naar bevallingen, is het in Nederland lang niet gebruikelijk geweest om voor een ruggenprik te kiezen. Aan NOSop3 vertelt ze: “We hebben in Nederland een heel andere cultuur omdat mensen ook thuis bevallen. Maar langzaam aan zie je nu een verschuiving.”

Richtlijnen

Dat komt met name door de richtlijn die gynaecologen opstelden in 2008. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de voordelen van pijnbestrijding zwaarder wegen dan de nadelen.

Slangetjes

Maar daar is niet iedereen het mee eens. Jessica van Eenige, die zwangerschapscursussen geeft, vindt het jammer dat steeds meer vrouwen voor een ruggenprik gaan en zegt tegen de NOS dat het ook niet altijd praktisch is. Van Eenige: "Ze kiezen voor een prik, maar moeten dan ook aan de slangetjes en monitoren in het ziekenhuisbed liggen, terwijl je tijdens de bevalling misschien enorm de behoefte hebt om te staan of te bewegen. Dat kan dan niet. Je ontneemt vrouwen een heel bijzondere ervaring."

Voor- en nadelen

Een ruggenprik heeft natuurlijk voor- en nadelen. Wil je weten wat die zijn én meer lezen over de alternatieven op de ruggenprik? Klik hier.

null Beeld

Libelle's columnist Femke is moeder van zoontje Max (2). Ze vindt het jammer dat de ruggenprik niet standaard, maar optioneel is. Lees haar column uit 2013:

"Het is alsof je met een gebroken been ligt te creperen en dat de dokter vervolgens zegt: 'Kom morgen maar langs, dan geef ik je wat voor de pijn en doen we er gips omheen'." Dit zei mijn man een paar dagen na mijn bevalling. Hij vond het belachelijk dat de pijn van de weeën voor mij gekmakend was, maar dat ik niet opgenomen werd in het ziekenhuis voordat ik vijf centimeter ontsluiting had."

"Inmiddels is het bijna vier maanden geleden dat Max werd geboren en ik begin me steeds meer op te winden over de bevalcultuur in Nederland. Er zijn al heel wat vrouwen die hierover publiekelijk geklaagd hebben, maar ik doe er lekker nog een schepje bovenop. Ik begrijp bijvoorbeeld niet dat er überhaupt nog thuisbevallingen bestaan."

LEES OOK: VROUW BEVALT VAN KLEINKIND EN MEER BIZARRE BEVALLINGEN

"Ja, ik weet het, er zijn vrouwen die dat graag willen, compleet met kaarsjes en muziek rondom het ontsluiten, maar laten we eerlijk zijn: bevallen is voor niemand een pretje. Er kan van alles misgaan, dus waarom zou je het risico lopen? Dat geklets van mensen die zeggen dat een bevalling geen medische aangelegenheid is, kan ik niet meer horen. Mijn baby poepte in het vruchtwater, maar de verloskundige liet rustig een uur op zich wachten. Vervolgens bleek het ziekenhuis waar ik onder controle was, 'vol' te zijn (wist u dat dat kon?). En de volgende twee ook, zodat ik naar een ziekenhuis aan de andere kant van de stad moest. Terwijl ik mijn weeënstorm op handen en voeten de baas probeerde te blijven, moest ik van de verloskundige netjes voor in haar Ford Ka plaatsnemen met een gordel om mijn buik."

"Achteraf denk ik: waarom krijgt een vrouw die de ergste pijn van haar leven lijdt geen ambulance tot haar beschikking? En waarom is een ruggenprik optioneel en niet standaard? Oké, er zijn risico's aan verbonden, maar die zijn er aan elke medische handeling. Ach, het heeft natuurlijk allemaal met het kostenplaatje te maken. Maar wat mij betreft moeten we af van het idee dat de pijn van de bevalling de band met je kind verstevigt, en dat het 'sterk' is om geen ruggenprik te willen en het 'zelf' te doen. Ik heb vrouwen mogen aanschouwen die na een thuisbevalling zonder pijnstilling wekenlang van de kaart waren door wat ze hadden meegemaakt. Nadien moeten ze allemaal in therapie om hun traumatische bevalling te verwerken. En wat kost dat?”

Als je in het ziekenhuis maar niet zo behandeld wordt...

Bekijk deze sketch van Komt een vrouw bij de dokter:

Standaard een ruggenprik bij de bevalling, vind jij het een goed idee?

Praat mee op het forum of op onze Facebook-pagina.

Bron: NOS. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden