null Beeld

Stemtinder: de makkelijkste stemwijzer ooit

Politici niet beoordelen op inhoud, maar op hun (betrouwbare) uiterlijk. Dat doe je met Stemtinder, bedoeld voor de Provinciale Statenverkiezingen. Een minuutje swipen langs kandidaten en je weet op welke partij je zou moeten stemmen.

Elselien van Dieren

Het is een parodie op de dating-app Tinder: je krijgt steeds een ander gezicht te zien. Als je bij het gezicht van een potentieel Statenlid een goed gevoel krijgt dan swipe je naar rechts, anders beweeg je de foto met je vinger naar links.

Zondag met Lubach

De online-app StemTinder is afgelopen avond gelanceerd in het satirische actualiteiten-programma Zondag met Lubach. Presentator Arjen Lubach zegt dat hij de web-app heeft laten ontwikkelen omdat hij aan de traditionele kieswijzers een onbevredigend gevoel overhoudt. De site is in een etmaal al zestigduizend keer gebruikt en politici melden zich om een nieuwe (en betere) foto voor de app te leveren.

"Ik snap dat je je ergens op moet baseren, maar aan zo'n gewone stemwijzer heb je feitelijk niets. Je krijgt stellingen als: 'Er moet meer geld worden uitgetrokken voor de bestrijding van steenmarters.' Maar om die vraag te kunnen beantwoorden, moet je je toch eerst in de steenmarterproblematiek hebben verdiept", aldus Lubach in zijn programma.

Uitstraling

De grappig bedoelde app kan kiezers wel degelijk op weg helpen, denkt de komiek. "Veel kiezers stemmen volgens mij vooral op iemand vanwege zijn of haar betrouwbare uitstraling. En die uitstraling is via StemTinder prima te beoordelen."

Verkiezingen

De Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden op 18 maart. De verkiezingen zijn ook belangrijk voor de landelijke politiek: de nieuwe Statenleden kiezen de nieuwe leden van de Eerste Kamer.

Kijk hier 'Zondag met Lubach' terug.

Bron: NOS, Zondag met Lubach. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden