Stoofpeertjes zonder alcohol. Beeld Getty Images
Stoofpeertjes zonder alcohol.Beeld Getty Images

Stoofpeertjes zonder alcohol: zo maak je ze kidsproof

Stoofpeertjes mogen niet ontbreken op het kerstmenu. Meestal worden de peren bereid in een flinke scheut rode wijn, maar stoofpeertjes zonder alcohol zijn net zo lekker, én kidsproof. Wil je de stoofpeertjes zonder alcohol maken? Vervang de wijn dan door roosvicee of door limonade van zwarte bessen.

Ismay GijsenGetty Images

Stoofpeertjes in roosvicee is niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor de mensen die liever geen alcohol binnenkrijgen. Je kunt gewoon het recept volgen hoe je stoofperen gebruikelijk bereidt, maar in plaats van rode wijn gebruik je frambozen roosvicee. Serveer de stoofperen zonder alcohol voor de kinderen in een bakje met vanille vla of ijs.

Stoofpeertjes zonder alcohol

Er zijn nog meer tips om je stoofpeertjes kidsproof op tafel te zetten. Alcohol kun je namelijk ook vervangen door bessensap. Dit geeft de dezelfde rood-paarse kleur aan de peren als wanneer je ze in alcohol klaarmaakt. Gebruik het liefst een bessensap waar niet al te veel suiker aan is toegevoegd. Een recept voor calorie-arme stoofpeertjes vind je hier.

Stoofpeertjes zonder alcohol in druivensap

Geen limonade in huis? Geen probleem. Rode druivensap is een goed alternatief voor limonade, bessensap of rode wijn. Om extra smaak aan de stoofperen te geven, kun je kaneelstokjes en steranijs aan de druivensap toevoegen in de pan. Hoe langer je de peertjes op laag vuur laat koken, hoe dieper de kleur wordt.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Blanke stoofperen

De dieprode stoofperen geven je echt dat kerstgevoel, maar wist je al dat blanke stoofperen minstens zo lekker zijn? Een goed alternatief als je eens een ander soort peertjes op het menu wil zetten, dus. Voor blanke stoofperen wordt volgens oma's recept een lichtzoete witte wijn gebruikt.

Om de stoofperen kidsproof te maken, kun je verjus (suikerarme sap van onrijpe druiven) gebruiken om de peertjes in te koken. Maar je kunt ook simpelweg appelsap of water gebruiken. Voeg er wel wat smaakmakers aan toe, zoals steranijs, vanille-extract, kruidnagel en kaneel. Citroen en gember smaken ook erg lekker bij deze stoofperen.

Stoofpeertjes uit de slowcooker

Wil je de tijd nemen om stoofpeertjes zonder alcohol te maken? Dan kun je de slowcooker erbij pakken. Vooral als de kou Nederland bereikt krijgen mensen er zin in om de slowcooker weer eens uit de kast te halen. Een goed moment om de cooker eens voor stoofperen te gebruiken. Kun je meteen een lekker grote portie maken voor jezelf, maar ook voor vrienden en familie. Als je veel overhoudt, kun je er deze lekkere gerechten mee maken.

Ook deze stoofperen kun je goed kidsproof maken. Gebruik dan 200 ml bessensap en 200 ml water voor 1 kilo stoofperen. Voeg er nog een eetlepel suiker, twee kaneelstokjes, twee kruidnagels en een laurierblaadje aan toe voor de smaak. Deksel erop en op ‘low’ zetten voor een uur of vijf. Tip: keer de stoofpeertjes halverwege om voor die dieprode kleur.

Et voilà, heerlijke stoofpeertjes zonder alcohol die bij zowel kinderen als volwassenen in de smaak vallen. Bon appetit!

Honger gekregen? Maak dan dit heerlijke stoofpeertje met een twist:

Bron: AH, Made by Ellen, Eef kookt zo

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden