null Beeld

Stoofpot van voorjaarsgroenten

Alain Ducasse heeft een nieuw kookboek: ‘Puur Natuur’. Eén van de heerlijke gerechten uit dit boek is deze stoofpot van voorjaars- en zomergroenten en paddestoelen.  

AnneVervoort

Wat? (4 personen)

4 bosbeentjes

4 jonge meiknolletjes

8 bosuitjes

12 radijzen

4 jonge venkelknollen

1 bos groene asperges

50 g gedopte doperwten

50 g gedopte tuinbonen

6 kleine paarse artisjokken

citroensap

handvol kleine cantharellen

12 verse amandelen

1 el olijfolie

2 plakjes rookspek van 1 cm dikte

1 scheut sherryazijn

peper

De groenten voorbereiden

Schrap 4 bospeentjes en 4 jonge meiknolletjes en laat een deel van het groen eraan. Maak ook het witte deel van 8 bosuitjes schoon. Schil 12 radijzen tot halverwege en laat een deel van het groen eraan zitten. Snijd 4 jonge venkelknollen doormidden. Schil 1 bos kleine groene asperges en knip de punten op 7 cm eraf (bewaar de rest van de stelen voor een soep). Was al deze groenten en dep ze droog.

Schil de onderkant van 6 kleine paarse artisjokken rondom en bewaar de artisjokken in water met citroensap.

Snijd het voetje van een handvol kleine cantharellen en snijd grote exemplaren doormidden. Veeg ze zorgvuldig schoon met vochtig keuken- papier en dep ze droog.

Dop 12 verse amandelen en snijd ze doormidden.

De groenten bereiden

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een gietijzeren braadpan. Bak 2 plakjes rookspek van 1 cm dikte tot ze aan beide kanten bruin zijn en haal ze uit de pan.

Doe de worteltjes, meiknolletjes, uien, venkelknollen, radijzen, asperges en artisjokken in de pan.

Voeg zout naar smaak toe, sluit de pan en stoof ze 3 minuten. Roer de paddestoelen door de groenten en stoof alles af en toe omscheppend 10 minuten op laag vuur. Voeg als de groenten te snel gaan kleuren een scheutje water toe.

Snijd ondertussen de plakken spek in smalle reepjes. Breng ook een grote pan met water aan de kook en doe er zout in. Zet een kom water met ijsblokjes klaar. Blancheer 50 g gedopte doperwten en 50 g gedopte tuinbonen in het kokende water. Schep alles na 3 minuten met een schuimspaan uit de pan in het ijswater, giet de erwten en bonen af en doe ze bij de overige groenten in de braadpan.

Roer alles rustig door elkaar. Doe er 1 scheut sherryazijn bij en roer goed om eventuele aanbaksels van de panbodem los te krijgen. Roer ook de spekreepjes en amandelen door de groenten. Maal er een slag peper overheen. Meng alles nog een keer rustig en voorzichtig. Serveer het gerecht in de braadpan of in een schaal.

Nog niet uitgegeten? Probeer ook deze andere recepten uit ‘Puur Natuur’:

In sinaasappel gemarineerde makreel

Rabarbertaart

Benieuwd wat voor lekkere recepten er nog meer in Puur Natuur staan? Bestel het boek voor €29,95 bij Fontaine Uitgevers ISBN 9789077902110

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden