Stookalert: stook tot en met eerste Paasdag geen hout in kachels en open haarden Beeld Getty Images/iStockphoto
Stookalert: stook tot en met eerste Paasdag geen hout in kachels en open haardenBeeld Getty Images/iStockphoto

RIVM slaat alarm

Stookalert: stook tot en met Eerste Paasdag geen hout in kachels en open haarden

Ben je van plan om zaterdag of zondag een fikkie te stoken? Dat kun je beter niet doen! Het RIVM geeft namelijk een stookalert af voor 16 en 17 april.

Tara StokdijkGetty Images/iStockphoto

Een stookalert houdt in dat er wordt geadviseerd om geen hout te stoken in kachels en open haarden.

Paasvuren

In Duitsland worden traditiegetrouw op Witte Donderdag en Goede Vrijdag paasvuren aangestoken. In Nederland gebeurt dat op zaterdag, vooral in het oosten van het land.

Oostelijke wind

Voor de komende dagen is rustig voorjaarsweer voorspeld mét een oostelijke wind. Dit zorgt ervoor dat er vanaf zaterdag kans is op smog door fijnstof.

Stookalert

RIVM verwacht zo’n slechte luchtkwaliteit dat het met een stookalert komt. Hiermee willen ze voorkomen dat de luchtkwaliteit nog slechter wordt. Het stookalert geldt vooralsnog tot en met Eerste Paasdag. Gelukkig is er lekker warm weer voorspeld, waardoor je warmen aan een haardvuur helemaal niet nodig is.

Slecht voor de gezondheid

Een slechte luchtkwaliteit kan behoorlijk vervelend zijn voor mensen die last hebben van longaandoeningen en/of hart- en vaatziekten. Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan zorgen voor een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid. Het RIVM raadt de mensen die hiervan hinder ondervinden af om zware lichamelijke inspanningen te doen.

Hoe is de luchtkwaliteit bij jou?

Ben je benieuwd naar de luchtkwaliteit in jouw stad of dorp? Op luchtmeetnet.nl is de luchtkwaliteit in Nederland te zien. Zo weet je hoe het op dit moment in jouw omgeving met de lucht gesteld is.

Voor als het weer mag: dít is hoe je zelf aanmaakblokjes voor de open haard maakt

Bron: RIVM

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden