Stopt het ooit? Prijzen in augustus nóg verder gestegen Beeld Getty Images
Stopt het ooit? Prijzen in augustus nóg verder gestegenBeeld Getty Images

Stopt het ooit? Prijzen in augustus nóg verder gestegen

Al maanden stijgen de prijzen van boodschappen, gas en benzine. Helaas is de top nog steeds niet bereikt, want ook in augustus is het dagelijks leven 13,6% duurder geworden.

Demi SchoenmakersGetty Images

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hogere prijzen

De inflatie is al een hele tijd erg hoog en dat heeft vooral te maken met de stijgende prijzen voor gas en elektriciteit. Die hogere kosten betaal je niet alleen zelf voor gas en elektra, ze worden ook doorberekend in alle voedselprijzen, kleding en andere producten. Volgens het CBS waren voedingsmiddelen, drank en tabak in augustus bijna 11% duurder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Het inflatiecijfer van 13,6% is berekend volgens de geharmoniseerde Europese methode. Dit valt altijd iets hoger uit dan het cijfer uit de eigen methode van het CBS, dat volgende week pas verschijnt.

Geldproblemen voor veel huishoudens

Dat de prijzen voor gas, water en licht gigantisch zijn gestegen, is al vervelend voor huishoudens die het niet breed hebben. Zij hebben vaak niet het geld of de middelen om hun huis energiezuiniger te maken. Maar doordat onmisbare producten zoals eten en drinken nu ook duurder worden, dreigen de kosten voor het levensonderhoud voor veel Nederlandse huishoudens onhoudbaar te worden. Zo verdient Shirley (35) € 3500 bruto, maar toch zit ze in de knel door de stijgende kosten: “Ik kan mijn kinderen niet alles geven.”

Koopkrachtreparatie

Het kabinet is druk in overleg om te kijken wat ze kunnen betekenen voor huishoudens die hun hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Bronnen zeggen tegen NOS dat er volgend jaar vele miljarden worden uitgegeven om de koopkracht van de Nederlanders op peil te houden. Dit jaar moeten we zelf uitzoeken hoe we het gaan regelen, want het kabinet is tot de conclusie gekomen dat het definitief onmogelijk is om nu nog extra ondersteuningsmaatregelen te nemen.

Weet jij eigenlijk wel hoeveel geld komt er iedere maand binnenkomt? En wat gaat eruit? Met deze handige tips van financieel adviseur Ranti houd je geld over:

Bron: CBS, NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden