null Beeld

Strenge lockdown in Engeland maakt einde aan dít ongemakkelijke probleem rond prins Andrew

De verjaardag van prins Andrew (19 februari) komt steeds dichterbij. Dat zorgde voor de Westminster Abbey kerk in Londen voor een nogal ongemakkelijk probleem. Normaal gesproken zouden zij namelijk de klokken luiden op zijn verjaardag. Maar vanwege de misbruik aantijgingen tegen hem ligt dit toch een tikkeltje gevoelig.

Erandi Godinez

De strenge lockdown in Engeland heeft dit probleem nu in één keer uit de wereld geholpen.

Misbruikschandaal prins Andrew

De Westminster Abbey is een zogeheten ‘royal peculiar’, wat betekent dat de kerk onder de jurisdictie van koningin Elizabeth valt. Normaal gesproken luiden vrijwilligers de klokken van de kerk op de verjaardagen van koningin Elizabeth, haar man prins Philip en haar vier kinderen – waaronder dus ook prins Andrew. Dit laatste ligt echter een beetje gevoelig bij de Britse bevolking. Prins Andrew was namelijk bevriend met de bekende zedendelinquent Jeffrey Epstein. Daarnaast wordt hij ook nog beschuldigd van het hebben van seks met een minderjarige.

Strenge lockdown

Vorig jaar deed de kerk hier niet moeilijk over en werden de klokken gewoon geluid op 19 februari, de verjaardag van Andrew. Dit leidde echter tot de nodige ophef, omdat een eerbetoon aan de prins volgens veel mensen ‘ongepast’ is. Westminster Abbey liet daarop weten dat ze zouden nadenken over een beperking van het aantal momenten waarop de klokken worden geluid.

Mochten ze besluiten om de klokken bijvoorbeeld op de verjaardag van prins Andrew niet te luiden, dan moet dit wel in overleg met koningin Elizabeth gaan. Je kunt je voorstellen dat zo’n gesprek een beetje ongemakkelijk geweest zou zijn, maar daar hoeft de kerk zich nu dus geen zorgen meer om te maken. In een verklaring op hun website laat de kerk weten dat de strenge lockdown ervoor heeft gezorgd dat het voorlopig stil blijft in de klokkentoren. “Volgens de laatste richtlijnen van de Church of England en de Central Council of Church Bell Ringers wordt het luiden door onze vrijwillige klokkenluiders van de klokken van de Abdij tijdens de uitbraak van het coronavirus opgeschort.”

Waarom de Britse prins Andrew onder vuur ligt:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vorsten. Beeld: Getty

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden