Surinaamse moksi alesi
Bij de Surinaamse keuken denken we al snel aan roti. Maar als je even rondvraagt in dit zonnige land dan noemen de meesten 'moksi alesi' als het meest klassieke Surinaamse gerecht. Grappig genoeg heeft iedereen een eigen manier van bereiden. Het mooie aan dit gerecht is dat je er bijna de hele voorraadkast voor kunt gebruiken. 'Moksi' betekent dan ook 'mix'. Zolang het eindresultaat maar een aantal basisingrediënten bevat: gedroogde bonen, tomaat en kokosmelk.
Wat heb je nodig? (ongeveer 8 personen)
500 gr gedroogde black eye bonen (gedroogde kapucijner, groene of gele erwten kan ook)
500 gr gerookte kip en/of braadworst in blokjes (Surinamers gebruiken hiervoor graag zoutvlees, een gepekeld en gekruid soort rundvlees)
1 gerookte vis in blokjes
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
1 ui in blokjes
1 teentje geperste knoflook
500 gr rijst
1 blik kokosmelk
zout
eventueel wat gemalen pimentkorrel voor extra smaak
1 ongesneden pepertje (liefst madame jeanette)
een paar takjes gesneden selderij
Hoe maak je het?
Week de bonen een half uur en kook ze vervolgens net beetgaar in wat zout water. Fruit in een grote pan het vlees, de vis, tomatenpuree, tomatenblokjes, ui en knoflook in wat olie. Was de rijst en voeg toe aan de pan. Doe de kokosmelk erbij en maak op smaak met zout en eventueel wat piment. Voeg de bonen en het ongesneden pepertje toe. Voeg op het laatst de selderij toe. Het gerecht is klaar zodra de rijst gaar is. Verwijder het hele pepertje voor serveren, deze heeft tijdens het koken genoeg smaak afgegeven.
Serveertip
Moksi alesie is erg lekker met bakbanaan. Snij de banaan in grove stukken met schil en kook gaar met een beetje zout.
Surinaamse recepten
Zin in een Surinaams toetje? Maak dan eens bojo, een Surinaamse lekkernij van cassave, kokos en kaneel.
Reistips
Lees om je helemaal onder te dompelen in de Surinaamse cultuur de beste reistips van de redactie of kijk voor meer informatie op de website van Stichting Tourisme Suriname.
Tekst en fotografie: Anne-Lieke Struijk