null Beeld

Susan (43) is weduwe: “Als je er alleen voor staat, heb je financiële zekerheid nodig”

Susan (43) heeft een 14-jarige zoon. Kort na zijn geboorte verloor ze haar man. Financiële zekerheid is voor haar daarom extra belangrijk. “Ik heb al jaren dezelfde verzekeringen, omdat ik bang ben voor addertjes onder het gras bij een overstap.”

Online redactie Libelle

Susan: “Ik moet bekennen dat ik vroeger best een gat in mijn hand had. Wat er aan geld binnenkwam, ging er ook weer uit. Ik hield van merkkleding en was een shopaholic. Pas toen ik mijn eerste echte baan kreeg, ging ik me bewuster met de toekomst en met mijn geld bezighouden. Mijn man en ik hadden het financieel erg goed. We werkten allebei en woonden in een koopappartement toen we samen een zoon kregen. Drie maanden na de geboorte van ons kind overleed mijn man, volkomen onverwachts.

Overleven

‘Je zult nu moeten verhuizen’, zei mijn omgeving. Maar dat wil ik helemaal niet, dacht ik. Ik wilde rouwen en met mijn kind in ons vertrouwde huis blijven. Ik stond in de overlevingsstand en richtte me daarom op mijn financiën. Wanneer je er plotseling alleen voor komt te staan verlang je naar houvast, overzicht en zekerheid. Ik hou mijn inkomsten en uitgaven daarom bij in een Excel-schema. Op deze manier voorkom ik dat ik in de min kom te staan en dat geeft me zoveel rust! Juist omdat ik niet zo goed ben in sparen is het voor mij heel belangrijk om aan het eind van het jaar te weten hoeveel spaargeld ik heb. Ik maak gebruik van verschillende potjes voor boodschappen, kleding, uitjes en beauty momentjes. Daarnaast heb ik een spaarrekening en een lopende rekening voor mijn zoon én een spaarrekening voor zijn toekomstige studie en rijbewijs.

Toegenomen kosten

Als alleenstaande moeder draag ik alle lasten in mijn eentje. Dit benauwt me soms. Wat als ik plotseling mijn baan verlies? Toch ben ik soms geneigd mijn zoon te verwennen, waarschijnlijk uit een verdriet dat voorkomt uit het feit dat hij zijn vader moet missen. Juist om daarom vul ik elke week mijn Excel-schema in. Dat kost me maar een kwartiertje, dus dat is niet de moeite. Daardoor zie ik bijvoorbeeld dat mijn boodschappenuitgaves het afgelopen jaar met 25 procent omhoog zijn gegaan. Wat wil je, met een puberzoon van bijna 1 meter 90 die vijf keer in de week sport en een lange, gezonde man aan het worden is!

Extra bezuinigen

Spaargeld is voor mij heel belangrijk. Als er iets stuk gaat, zoals de vaatwasser, de wasmachine, de televisie of mijn auto, dan kan ik mijn spaarpot hiervoor aanspreken. En ik wil nog graag mijn badkamer willen verbouwen. Met mijn overzicht heb ik mijn uitgavenpatroon goed in kaart gebracht, maar ik niet weet hoe ik kan bezuinigen op mijn verzekeringen. Uit gemak blijf ik trouw aan al mijn verzekeringen, maar ik zie dat de kosten de laatste jaren wel omhoog zijn gegaan. Wat me tegenhoudt is dat ik bang ben voor addertjes onder het gras, voor gedoe. Omdat mijn gebit nog weleens wat mankeert en mijn zoon misschien een beugel moet, wil ik er wat betreft tandheelkunde absoluut niet op achteruit gaan. Daarnaast ben ik dyslectisch en dat weerhoudt me om enorme stukken tekst met kleine lettertjes te lezen. Toch lijkt het me goed om te onderzoeken wat een eventuele overstap voor mij zou kunnen betekenen. Wat extra geld overhouden aan het einde van de maand is in mijn situatie heel prettig.”

“Neem geen overhaaste stappen”

Independer-expert Jochum Veerman: “Past je zorgverzekering nog wel bij je? Kan je eigen risico omhoog? Ieders situatie is uniek, allemaal hebben we specifieke wensen. Het is goed om te weten dat de inhoud van de basisverzekering door de overheid bepaald is en dus bij iedere zorgverzekering altijd hetzelfde is. De premies lopen wél uiteen, en dat ligt vaak aan het type polis en bepaalde service die geboden wordt. Een tip is gewoon eens een vergelijking te maken en te zien waar je uitkomt. Als je het resultaat dan naast je huidige polisblad houdt en je schrikt van het verschil in euro’s, dan wordt het toch wel tijd om actie te ondernemen. Vind je het spannend om over te stappen en ben je bang voor addertjes onder het gras, maak dan geen overhaaste stappen maar praat met een adviseur om eens echt in je zorgverzekering te duiken en te zien wat voor jou het meest gunstigst is.” Polissen vergelijken of een adviseur spreken? Kijk op dan op Independer.

Bron: Independer

Tekst: Laura van der Meer. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden