null Beeld

Sushi, iemand? Er zijn ruim 1000 nieuwe vissoorten ontdekt

Onderzoekers hebben in de afgelopen 8 jaar wereldwijd meer dan 1000 nieuwe vissoorten ontdekt, waaronder 112 haaien en roggen.

Susan Dalstra

Behalve zeevissen zijn in 2014 ook zo’n 1450 nieuwe zeeorganismen ontdekt. Het gaat om onder meer 139 sponzen. Dat is goed nieuws, want die zijn volgens het World of Register of Marine Species (WOrMS) heel belangrijk. Uit eerder ontdekte sponzen haalden onderzoekers namelijk waardevolle kankerbestrijdingsstoffen.

Uitgestorven

Het WOrMS is een samenwerkingsverband van wetenschappers om het zeeleven vast te leggen. De wereldlijst is bijna af en daar sta nu zo'n 228.000 soorten op. Klinkt veel, maar ze schatten dat dit nog maar 10% is van het leven in zee. Helaas zijn in de loop der jaren ook vissen uitgestorven. ''We vrezen dat veel soorten vrijwel zeker al verdwenen zullen zijn door veranderende omstandigheden op zee, zoals opwarming, vervuiling en verzuring, nog voor we een kans hebben gekregen om ze te ontdekken", zegt voorzitter Jan Mees.

Zin in een lekker visje door dit bericht? Misschien dat je dan blij wordt van deze zalm- en krabrolletjes.

Bron: ANP. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden