Libelle samen met Rijksoverheid

Wat is dit?

'Libelle samen met Rijksoverheid ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Libelle zijn hier niet bij betrokken.

Suzanne & Mariska ontdekten dat werken vanuit de slaapkamer voor- én nadelen heeft

Suzanne Maas (39) besloot naast haar baan als huisarts ook les te gaan geven bij de opleiding voor huisartsen. Vlak voor haar eerste werkdag werd het thuiswerken ingevoerd, waardoor ze sommige collega’s nog nooit heeft gezien. Mariska Kikkert (50) werkt bij Robert Half, een internationaal recruitment bureau. Beiden ontdekten ze dat werken vanuit de slaapkamer voor- én nadelen heeft.

null Beeld

Libelle samen met Rijksoverheid

Suzanne, jij bent een nieuwe baan gestart in coronatijd. Hoe was dat?

Suzanne: “Heel gek. Ik heb het idee dat mijn inwerktijd twee keer zo lang heeft geduurd als normaal. Er waren wel – heel fijn – allerlei meetings en telefoontjes voor me gepland, zodat ik iedereen kon leren kennen. Maar ik wilde niet voor elk klein dingetje iemand bellen, daardoor was ik toch veel zelf bezig om dingen uit te zoeken.”

Mariska, jij werkt juist aan de andere kant, jij zoekt nieuwe werknemers en huurt freelancers in. Hoe is het om dat op afstand te doen?

Mariska: “Ik was voorheen niet zo bedreven in het digitaal afspreken met mensen. Ik wilde een kandidaat echt zien, de hand schudden en een kop koffie drinken. Het was in het bedrijf een uitzondering om thuis te werken. Gelukkig lukte het goed de knop om te zetten.”

Wat vinden jullie fijn aan het thuiswerken?

Mariska: “Ik heb een dochter van zes en ik voel me nu meer betrokken bij haar dan toen ik vier dagen per week op kantoor zat. Ook ben ik thuis minder afgeleid.”

Suzanne: “Doordat ik geen reistijd meer heb, heb ik meer op school kunnen helpen – ik heb drie kleine kinderen van zes, vijf en twee. Mijn man werkte voorheen vijf dagen per week in een andere stad, daardoor was hij vaak laat thuis, maar nu kunnen we samen eten. Tegelijkertijd ervaar ik die flexibiliteit ook als nadeel, alles loopt in elkaar over. Koken doe ik tussendoor en ‘s avonds werk ik verder.”

Mariska: “Dat heb ik ook! Soms mis ik de files, dat was mijn moment om de dag van me af te laten glijden.”

Hebben jullie thuiswerkblunders meegemaakt?

Mariska, lachend: “Ik heb een werkplek in de slaapkamer en ik wist eerst nog niet hoe ik de achtergrond moest vervagen. Mijn man kwam vanuit de douche de slaapkamer in, toen ik aan het vergaderen was met nieuwe freelancers. Haha, dat was gelukkig eenmalig. Inmiddels verbouwen we onze zolder en ik wil daar mijn werkplek van maken.”

Suzanne: “Dan ga je toch een beetje naar je werk, Mariska. Ik zit ook in de slaapkamer, dus ik grapte tegen mijn nieuwe collega’s: ‘nou we zien elkaar voor het eerst in mijn slaapkamer’.”

Willen jullie deels thuis blijven werken als het advies op thuiswerken wordt opgeheven?

Suzanne: “Omdat ik maar twee dagen per week werk bij de huisartsenopleiding, zou ik op den duur het liefst volledig op kantoor werken. Maar dat duurt nog even. Vanuit de werkgever is er geen druk om zo snel mogelijk weer naar kantoor te komen.”

Mariska: “Het liefst blijf ik de helft van de tijd thuiswerken, of misschien 60% van de tijd op kantoor en 40% vanuit huis. Vorig jaar overleed mijn moeder, toen miste ik mijn collega’s wel. Het was zo gek dat ze me via een scherm condoleerden, dat voelde heel kaal. Ook mis ik de leuke dingen van kantoor, de grapjes en gezelligheid.”

Minder thuiswerken

Dankzij de versoepelingen is het weer toegestaan om vaker op kantoor te werken. Thuiswerken blijft echter wel belangrijk, want op dit moment mag je maximaal de helft van je werktijd op kantoor doorbrengen. De andere helft van de werktijd werk je dus nog vanuit huis. Ben je van plan om af en toe weer naar kantoor te gaan? Houd er dan rekening mee dat je nog steeds 1,5 meter afstand moet houden - ook in de lift en de kantine. Maak daarom duidelijke afspraken over de aanwezigheid op kantoor met je leidinggevende, werknemers en collega's.

Ga voor meer informatie, inspiratie en tips over het thuiswerken naar hoewerktnederland.nl.

null Beeld

De journalisten van Libelle zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden