null Beeld

Sylvia en haar man nemen haar ouders in huis: “Als mij iets overkomt, moet hij voor ze zorgen”

Door de gezondheidsproblemen van haar vader en moeder – beiden eind 70 – besloten Sylvia (51) en haar man Jan (54) om haar ouders in huis te nemen. Sylvia: “We toveren het huis om tot kangoeroewoning.” Een slimme keuze voor de hele familie, nu en in de toekomst.

Onze commerciële redactie

Libelle samen met Aegon

Vorig jaar werd de moeder van Sylvia ernstig ziek. Sylvia: “Ze bleek een vervelende ontsteking in haar buik te hebben en moest daarvoor onder het mes. Maar toen ze dit ontdekte was ze zo verzwakt, dat ze eerst in het ziekenhuis heeft gelegen om aan te sterken.” De zus van Sylvia woont in het buitenland en haar broer zit op zee, waardoor de zorg volledig bij haar kwam te liggen. Sylvia: “Mijn man en ik wonen in Drenthe, mijn ouders in Zuid-Holland. Dat is 2,5 uur rijden. Als ik naar mijn ouders ga, moet ik een hele dag vrij nemen. Toen mijn moeder ziek was, ging ik bijna elke week met haar mee naar het ziekenhuis. Ik werk fulltime als zelfstandige, dus dat betekent dat ik dan geen inkomsten binnenkrijg. En het kost natuurlijk ook veel energie.”

Inmiddels gaat het gelukkig beter met haar moeder, maar nu blijkt haar vader waarschijnlijk twee nieuwe knieën nodig te hebben. “Om dan weer constant op en neer te rijden wordt echt te veel voor mij,” aldus Sylvia. En zo ontstond het idee om haar ouders naar Drenthe te halen.

Vooruitdenktip van Aegon

Haal je net als Sylvia en Jan je (schoon)ouders in huis? Dan is het slim om alvast na te denken over het financiële plaatje achter deze constructie. Denk vooruit en regel vóóraf wie wat betaalt en hoe het zit met de verzekeringen.

Eigen bouwbedrijf

Voordat Sylvia en haar man het idee voorlegden aan haar ouders, hadden ze samen goede gesprekken over de (nabije) toekomst. “Want als mij iets overkomt, moet hij voor mijn ouders zorgen,” aldus Sylvia. Daar kwam ook nog bij kijken dat haar man de verbouwing zelf wilde uitvoeren. Sylvia: “Dit zou alleen haalbaar zijn als hij ontslag zou nemen en voor zichzelf zou beginnen. Dan zou hij meer tijd hebben om aan de verbouwing te werken. Hij had wel vaker nagedacht over een eigen bouwbedrijf, maar dit gaf echt de doorslag.” Gelukkig stond haar man achter het besluit, en dus konden ze het idee voorleggen aan haar ouders.

Sylvia en haar ouders voor het huis in Drenthe. Beeld
Sylvia en haar ouders voor het huis in Drenthe.

Mantelzorgwoning of kangoeroewoning?

Sylvia was verrast toen haar ouders beiden instemden met het idee. “Van mijn moeder had ik het wel verwacht, maar ik wist niet zo goed hoe mijn vader zou reageren,” aldus Sylvia. Sylvia en haar man hadden alvast vooruitgedacht over de mogelijkheden en twee verschillende scenario's uitgewerkt: een mantelzorgwoning op het erf bouwen, of het huis omtoveren tot kangoeroewoning. Dit is een huis waar meerdere gezinnen onder één dak wonen. “In eerste instantie ging de voorkeur van mijn ouders uit naar een mantelzorgwoning verderop op het erf, maar dit plan werd afgekeurd door de gemeente. En dus werd het plan B: ons eigen huis verbouwen,” aldus Sylvia.

Vooruitdenktip van Aegon

Heb je ook verbouwplannen? En heb je al gekeken of je verzekeringen daarbij passen? Doe de Verzekering Fit check.

Alles overhoop

En dat was nog een flinke klus. Sylvia: “We waren al van plan om het achterhuis te verbouwen. Daarom hadden we het voorhuis netjes gemaakt, zodat we daar tijdens de verbouwing prettig konden wonen. Maar toen we het voorhuis gingen aanpakken, wisten we nog niet dat mijn ouders daar zouden gaan wonen. Ineens waren onze woonwensen veranderd. Zo hadden we bijvoorbeeld geen isolatie onder de vloer, iets wat we nu wél wilden. En dus moest alles weer overhoop.” Inmiddels is het voorhuis klaar, maar de verbouwing in het achterhuis is nog in volle gang. Sylvia: “Nu kunnen mijn ouders hier in elk geval wonen. Wij zitten nog midden in de troep, maar voor de kerst is alles hopelijk klaar.”

Het huis waar Sylvia, haar man en haar ouders in wonen. Beeld
Het huis waar Sylvia, haar man en haar ouders in wonen.

Hypotheekadviseur

Om de verbouwing te kunnen financieren, hebben Sylvia en haar man een extra hypotheek genomen. Sylvia: “Hierover hebben we goede gesprekken gehad met een hypotheekadviseur.” Voor je aan een verbouwing begint, is het verstandig om je te verdiepen in de financiële mogelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur via Aegon. Zij nemen alle opties met je door en weten precies welke oplossing het beste bij je past. In het geval van Sylvia zullen haar ouders bijvoorbeeld een steentje bijdragen en meebetalen aan de verbouwingskosten. Een adviseur kan hierin meedenken.

Eigen dromen

Sommige mensen vragen zich af waarom Sylvia en haar man haar ouders in het voorhuis laten wonen en niet in het – gelijkvloerse – benedengedeelte. Sylvia: “De oorspronkelijke verbouwing was eigenlijk bedoeld om onze droom waar te maken: een woonkeuken op de begane grond. Die droom willen we, ondanks de veranderde situatie, niet opgeven.”

Vooruitdenken

Ben je net als Sylvia en haar man van plan om te gaan verbouwen? Bij het realiseren van grote woonplannen helpt Aegon je om vooruit te denken, waardoor je met slimme keuzes nu meer financiële mogelijkheden voor later creëert. Kijk voor meer informatie en tips op aegon.nl/vooruitdenken.

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden