null Beeld

PREMIUM

Sylvia Witteman: “Hele volksstammen trappen in antirimpelcrème afzetterij”

Sylvia Witteman (55) is getrouwd, heeft een dochter (22), twee zoons (18 en 16) en katten Lola en Siepie. Iedere week schrijft ze voor Libelle over wat haar bezighoudt. Deze week: rimpels.

“Ik krijg zo’n ouwe rimpelkop”, klaagt mijn moeder regelmatig. “Mens, mág je op jouw leeftijd een ouwe rimpelkop hebben?” antwoord ik dan. Mijn moeder strijdt al haar hele leven tegen rimpels. Ik herinner me haar niet anders dan in de weer met ingewikkelde schoonheidsrituelen, maskertjes, sponsjes, crèmes, lotionnetjes en milkjes, de ene nog duurder dan de andere. Het hielp allemaal niet echt. Ze kreeg tóch rimpels, misschien omdat ze nogal veel rookte. Misschien ook omdat ze, zoals iedereen van haar generatie, graag uren in de zon lag te bakken. Misschien ook omdat dure antirimpelcrèmes nu eenmaal niet helpen. Niet méér dan een goedkoop smeerseltje van een paar euro, in elk geval. “Dat wéét je toch mama, dat het onzin is...”, zeg ik al zo lang ik me kan heugen tegen mijn moeder als ze wéér een ander duur potje of tubetje heeft aangeschaft.

Huismerk

De Consumentenbond heeft het meermaals getest en aangetoond: smeren moet je, maar de beste koop zit in een potje van het huismerk van een goedkope drogist of supermarkt. Voor een paar euro. Iedereen weet dat inmiddels, maar hele volksstammen vrouwen blíjven in die afzetterij trappen:

crèmes met ‘witte kaviaar’, ‘parelslijpsel’, ‘saffier, toermalijn en diamant’, ‘gletsjerelixer’ en andere flauwekul, alles ongetwijfeld gebaseerd op het diepgewortelde bijgeloof dat iets duurs (parels, diamanten, kaviaar) wel goed voor je móet zijn omdát het zo duur is. Cleopatra baadde in ezelinnenmelk en dronk parels opgelost in wijnazijn en zij was de mooiste vrouw aller tijden, nietwaar?

Rimpels

“Ja, maar kind, dit moet écht een goede crème zijn”, zegt mijn moeder dan. “De drogist zei het zelf. En dat is écht een vakman.” Ja, een vakman, dat is hij zeker... Mijn moeder vervolgt steevast afgunstig: “Jij hebt nog helemáál geen rimpels!” en ik antwoord dan altijd: “Ik heb maar één rimpel en daar zit ik op.” Het is een uitspraak van Jeanne Calment, met 122 jaar de oudste vrouw ter wereld. Ik ben inderdaad gezegend met een voor mijn leeftijd vrij gladde huid. Nou heeft dat er misschien iets mee te maken dat ik een stuk dikker ben dan mijn magere moedertje. Ook heb ik al mijn hele leven een afkeer van in de zon zitten en roken doe ik al achttien jaar niet of nauwelijks. Ik gebruik uitsluitend goedkope moisturizer uit zo’n gigantische pot voor het hele gezin.

Onzincrèmes

Tandenknarsend moest ik jaren toezien hoe mijn moeder van haar AOW’tje dure onzincrèmes kocht. Maar toen kwam er soelaas uit onverwachte hoek. Mijn moeder brak haar heup en kon een hele tijd niet zelf boodschappen doen. Online bestellen vindt ze te ingewikkeld, dus was ze voor al haar boodschappen op haar dochters aangewezen. Toen er weer zo’n dure crème op haar lijstje stond heb ik, heel weerspannig, in plaats daarvan zo’n goedkope pot van een paar euro gekocht. “Probeer nou maar”, zei ik. Ze móest wel. Wat denk je? Ze wil niks anders meer!

Wel jammer dat ze daar niet vijftig jaar eerder achter is gekomen. Van al dat uitgespaarde geld had ze een facelift kunnen nemen in de duurste kliniek van het land.

Fotografie: Ester Gebuis.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden