null Beeld

Taakstraf voor moeder die dood dochter fakete

De dood van je dochtertje in scène zetten om geld op te halen. Een Limburgse moeder deed het. In oktober 2014 beweerde ze dat haar dochtertje was gestikt in een stukje appel. Vandaag stond ze voor de rechter wegens oplichting. 

MH

De 3-jarige dochter van de Limburgse zou zijn gestikt in een stukje appel toen ze op de peuterspeelzaal was. Omdat de moeder krap bij kas zat en de gemeente alleen wilde voorzien in een budgetuitvaart, deed ze een oproep op Facebook.

Bidprentjes

Via de pagina Make a Wish, Do a Gift werd binnen twee dagen € 1.500,- opgehaald voor een begrafenis. Een drukker liet al bidprentjes voor het meisje afleveren, iemand anders kwam met een groot bloemstuk aanzetten.

Nattigheid

Inge Minkenberg, de oprichter van Make a Wish, Do a Gift (dat binnen 1,5 jaar is uitgegroeid tot een platform met 10.000 leden die elkaar helpen met geld, kleding en voedselpakketten) voelde nattigheid toen de rouwende moeder aangaf dat haar ex-partner er zó kapot van was dat hij zelfmoord had gepleegd. Ineens moest de begrafenis ergens anders plaatsvinden zodat vader en dochter samen begraven konden worden. Ook was er geen overlijdenscertificaat en het kind op de bidprentjes leek veel ouder dan 3 jaar. Vlak voor de begrafenis belde een zogenaamde zus: of ze het gedoneerde geld alvast contant kon ophalen. "Toen ben ik gaan bellen met mortuaria in de buurt en met de uitvaartmaatschappij", zegt Vinkenberg in de Volkskrant. Toen niemand met dit geval bekend bleek te zijn, deed ze aangifte bij de politie.

Depressief en verward

Vandaag stond 25-jarige moeder uit Stein dan ook voor de politierechter op verdenking van oplichting: haar dochter bleek namelijk helemaal niet te dood te zijn, maar springlevend. De rechtbank heeft de vrouw veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk en een voorwaardelijke celstraf van 3 weken. Als reden voor haar handelen gaf ze aan dat ze zich na het overlijden van haar oma depressief en verward voelde. Bovendien had ze schulden. De straf was conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Bron: Volkskrant, ANP. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden