null Beeld MARTIJN BEEKMAN
Beeld MARTIJN BEEKMAN

Tamara van Ark over het nieuwe donorregister: “Geen bezwaar is niet hetzelfde als ja zeggen”

Sinds 1 juli 2020 komt iedereen vanaf 18 jaar in het donorregister, ook als je zelf geen keuze invult. Toch is het belangrijk om dat wel te doen, vindt minister van Medische Zorg en Sport Tamara van Ark. "Dat maakt het gesprek in het ziekenhuis iets makkelijker voor de nabestaanden in een toch al moeilijke tijd."

Online redactie LibelleMARTIJN BEEKMAN

De verandering van de donorwet lijkt het ons een stuk makkelijker te maken: wanneer je geen keuze doorgeeft, kom je in het donorregister met geen bezwaar tegen orgaandonatie. Toch zorgt dat voor misverstanden. Want: geen bezwaar is niet hetzelfde als ja zeggen tegen orgaan- en weefseldonatie. Van Ark vertelt daarover: "Voor de wet is er geen verschil, bij beide registraties is er toestemming voor orgaandonatie. Dat betekent dat je organen en weefsels na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Sta je met 'geen bezwaar' geregistreerd, dan bespreekt een arts de keuze met je partner of familie. Dat lijkt makkelijk, maar wij denken dat het dus juist belangrijk is dat je zélf vooraf een keuze invult en die ook met je partner en/of familie bespreekt."

Waarom is het zo belangrijk dat mensen hun keuze invullen?

"Als je zelf een keuze invult, geef je duidelijkheid over wat jij wilt dat er na je dood gebeurt. Vul je niets in, en kom je dus met ‘geen bezwaar’ in het register, dan kan dat tot onduidelijkheid en moeilijke situaties leiden. Stel je de verdrietige, maar helaas realistische situatie voor dat een vader van een gezin een hartaanval of hersenbloeding krijgt. Als in het ziekenhuis blijkt dat vader het niet gaat redden, lopen de emoties hoog op. En stel dat op zo’n moment een arts aan de naasten aangeeft dat vader met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het register staat en de organen van de vader andere patiënten zouden kunnen redden. Ik kan me situaties voorstellen waarin de naasten zich afvragen of dit inderdaad de wens van de vader was: had vader dat echt gewild? Hebben we hier weleens over gesproken samen? Om dit soort vragen voor te zijn en acceptatie makkelijker te maken, scheelt het als iemand zelf een keuze heeft ingevuld in het register."

Zijn er al veel extra keuzes doorgegeven sinds de wijziging in de wet?

"Jazeker, gelukkig hebben veel mensen de afgelopen tijd hun keuze in het nieuwe donorregister ingevuld. Op dit moment hebben meer dan 8 miljoen mensen hun keuze geregistreerd. Hiervan kiezen net iets meer dan 4 miljoen mensen voor ‘ja, ik wil donor worden’, net iets meer dan 3 miljoen voor ‘nee, ik wil geen donor worden’, en 950.000 mensen geven aan dat iemand anders mag beslissen."

Levert deze wijziging ook echt meer donaties op?

"Ik hoop echt dat de wachtlijsten voor orgaandonatie door de nieuwe wet korter worden. Het blijft hartverscheurend als je verhalen van mensen op de wachtlijst hoort: de onzekerheid of er op tijd een donororgaan voor hen beschikbaar komt, is zo moeilijk. Of dat ook echt het resultaat zal zijn van de nieuwe wet, weten we nu niet. Het is nog te vroeg om resultaten te zien. Of orgaandonatie mogelijk is hangt af van veel factoren. Het zal naar verwachting nog wel een paar jaar duren voordat we hier uitspraken over kunnen doen."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Martijn Beekman

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden