null Beeld

Tandarts laat met schokkende foto’s zien wat alcohol met je tanden doet

Naast de vele gezondheidsnadelen die alcohol al met zich meebrengt, laat een Britse tandarts ook nog eens zien dat je tanden er flink onder lijden.

Daphne Dorgelo

Tandarts Lewis Ehrlich plaatste op Facebook uitvergrote foto's om het effect te laten zien van alcohol op het gebit.

Onderzoek

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op de mondgezondheid, maar volgens tandarts Lewis Ehrlich die in het Sydney Holistic Dental Centre werkt, is het vooral de zuurgraad in alcoholische drankjes die problemen veroorzaakt.

Tanderosie

"We weten allemaal wat tandbederf is, maar tanderosie is nog onbekend voor velen'', schrijft hij bij de foto's op Facebook. "Tanderosie betekent slijtage van het tandoppervlak, het hardste materiaal in het menselijk lichaam overigens, veroorzaakt door frequent en langdurig gebruik van voedingszuren. Zowel de natuurlijke als toegevoegde."

Vergelijking

Hoe hoger de zuurgraad van een drankje, hoe lager de pH- waarde, hoe slechter voor de tanden. Ehrlich postte drie foto's op Facebook om dit te laten zien: een uitvergrote foto van de tanden na het drinken van een glas water, één na het drinken van een glas wodka en één na het drinken van een gin-tonic.

Onderstaande foto illustreert het tandglazuur na het drinken van een glas water. "De pH-waarde van water is ongeveer 7, pas bij een waarde van 5,5 treedt er erosie op." Het tandoppervlak lijkt redelijk egaal. "Zoals het hoort te zijn", zegt Ehrlich.

De volgende foto laat het tandglazuur zien na het drinken van een glas wodka met een pH-waarde van 3,2. De foto spreekt voor zich: het barst van de gaten.

Op de derde foto zien we het effect na een glas gin-tonic met een pH-waarde van 2,2. De gaten zijn nóg groter geworden en de tanden raken beschadigd.

Ehrlich vertelt: "Je krijgt maar één paar volwassen tanden. Als deze drankjes het hardste materiaal in je lichaam doen oplossen, wil je niet weten wat het met de rest van je lichaam doet.''

Frisdrank

Zijn oplossing? Zorg in ieder geval dat je je drankje met een rietje opdrinkt, wacht minstens een halfuur met tandenpoetsen na het drinken en zorg voor gezond eten in huis om gezond speeksel te bevorderen. "En natuurlijk is ook niet alleen alcohol slecht, frisdrank heeft een al even lage pH-waarde als bijvoorbeeld een gin en tonic."

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: ad.nl. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden