null Beeld

Tatjana (31) viel als puber in handen van een mensenhandelaar: “Ik was een makkelijke vangst”

Het is vandaag de Europese Dag tegen Mensenhandel. Tatjana (31) viel op 16-jarige leeftijd in handen van een mensenhandelaar. Ver weg van haar familie werd ze jarenlang uitgebuit en misbruikt. Ze wist te ontvluchten. "Ik zou dolgraag een gezin willen, maar wie wil er een vrouw met zo’n verleden?"

Helene van Santen

Tatjana: "Ik was een makkelijke vangst voor Andrej. Een kwetsbaar meisje dat droomde van een beter leven. In een klein stadje in Macedonië, mijn geboorteland, woonde ik met mijn moeder, zusje en stiefvader in één kamer. Mijn stiefvader dronk veel en mijn moeder liet mij voor mijn zusje zorgen. Natuurlijk viel ik als een blok voor Andrej. Eindelijk iemand die écht aandacht aan mij besteedde. Hij was 10 jaar ouder, lief en knap. Ik was zo blij dat hij mij had gekozen, dat ik meteen heel afhankelijk van hem werd. Andrej wilde trouwen. Maar dan moesten we wel samen weglopen, zei hij, want mijn moeder zou nooit toestemming geven. Ik was bang, maar ook opgewonden: eindelijk zou ik een normaal leven krijgen. Na een paar weken begon een intensieve zoektocht naar mij en volgens Andrej konden we daarom maar beter het land uit gaan. Bovendien had hij een baan in Spanje gekregen, zei hij, en zonder aarzelen volgde ik hem."

Sexy kleren

“De eerste avond in Spanje herinner ik me nog goed. Ik kwam onze slaapkamer binnen en zag vreemde kleren hangen. Sexy kleren, die ik nooit zou dragen, en grote hoeveelheden condooms. Volkomen onwetend riep ik nog dat ik die troep niet nodig had. Maar zijn reactie maakte in één klap alles duidelijk: ‘Mevrouw heeft die troep niet nodig? Wat denk je dat je bent: een prinses of zo?’ Ik was volledig in shock. ‘Als het je niet bevalt, ga je toch terug naar huis?’, riep Andrej nog. Hij wist dat dat niet kon. Ik was weggelopen en inmiddels geen maagd meer. In onze cultuur is het altijd de schuld van het meisje als zoiets gebeurt. Mijn familie zou mij nooit ‘beschadigd’ terugnemen. Ik had geen idee waar ik heen kon. Ik sprak geen Spaans en had helemaal geen zelfvertrouwen. In plaats van een beter leven te krijgen, waar ik zo van had gedroomd, belandde ik in de prostitutie."

Vies en gebruikt

"De eerste keer was afschuwelijk. De man in kwestie merkte dat ik nieuw was en maakte daar gruwelijk misbruik van. Maar ook de keren daarna bleef ik moeite houden met alle mannen die langskwamen. Gezinsmannen, oude mannen, jonge mannen, eenzame mannen, zakenmannen; allemaal mannen die je gewoon op straat ziet lopen. Ik voelde me vies, gebruikt en moederziel alleen en ik hield het alleen vol door mijn gevoel uit te schakelen. Ik kon niemand in vertrouwen nemen. Andrej controleerde alles, ik was zijn eigendom, zei hij. En ik geloofde hem. Dat ik mijn zusje moest missen, vond ik het ergste. Zij was uiteindelijk de reden dat ik na een paar jaar toch voorzichtig contact opnam met mijn moeder. Hoewel ze heel boos was over alles, wilde ze wel praten en zei ze dat ik terug kon komen. Wekenlang spaarde ik stiekem geld om de reis te kunnen betalen. Toen ik genoeg had, trok ik mijn eigen kleren aan en vertrok. Ik stond doodsangsten uit, voelde Andrej’s schaduw overal. Pas toen ik in het vliegtuig zat, durfde ik te geloven dat het was gelukt."

Liefde

"De hereniging met mijn familie liep uit op een teleurstelling. De relatie met mijn moeder is eigenlijk nooit goedgekomen. Tot op de dag van vandaag zegt ze dat ze me nooit zal vergeven. Ergens neem ik haar kwalijk wat er is gebeurd. Als zij me meer liefde had gegeven, was ik zelfverzekerder geweest en had ik ‘nee’ kunnen zeggen. De relatie met mijn zusje gaat op en neer. Ik hou veel van haar, maar mijn moeders invloed is groot. Het duurde lang voordat ik wist wat ik met mijzelf aan moest. Ik had geen idee, totdat ik een man ontmoette aan wie ik, voor het eerst na al die jaren, alles durfde te vertellen. Hij gaf me het gevoel dat ik wel de moeite waard was. Voor de eerste keer opende ik mijn hart. Hij woonde in Nederland en uiteindelijk ben ik met hem meegegaan. Zijn familie respecteerde me, ondanks mijn verleden. Zo werd ik langzaam sterker."

Aangifte

"Sterk genoeg ook om iets te ondernemen tegen Andrej. Ik besloot aangifte te doen. Maar liefst 5 dagen heb ik op het politiebureau gezeten om te vertellen over alle verschrikkingen. Het was ontzettend pijnlijk, maar het voelde ook goed. Het onderzoek naar Andrej loopt nog. Inmiddels heb ik veel informatie verzameld over mensenhandel en over de rechten van slachtoffers. Zo ontstond het idee van Samen Sterk, een groep slachtoffers die, geholpen door BlinN (Bonded Labour in Nederland), wil uitgroeien tot een zelfstandige belangenorganisatie. We willen de stem van slachtoffers laten horen, het publiek bewust maken van signalen. Ik ben inmiddels met een opleiding begonnen, maar het blijft moeilijk om een ‘normaal’ leven op te bouwen. Zeker nu ik weer alleen ben. Ik zou dolgraag een gezin willen, maar wie wil er een vrouw met zo’n verleden? Op school ontwijk ik vragen van mensen omdat ik bang ben dat ze het niet zullen begrijpen. Toch probeer ik trots op mezelf te zijn. Vanwege de rechtszaak ben ik nog veel met Andrej bezig, maar ik weet: ooit zal ik deze ellende achter me laten."

LEES OOK:

De mooiste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Spiritueel vlogger Manon: maak jezelf niet kleiner dan je bent.

Interview: Dominique Prins. Beeld: Bernice van Wissen

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden