null Beeld

Te dure dierenarts kost dierenlevens

Er sterven onnodig veel huisdieren doordat de baasjes de dierenarts niet kunnen betalen. Daarbij worden er ook door de hoge kosten van castratie diertjes geboren waarvoor helemaal geen opvang is.

Meike Bergwerff

Die hoge rekening is voor sommige mensen een reden om niet naar de dierenarts te gaan, of er te lang mee te wachten. Daardoor kan het al te laat zijn voor het dier, met pijn of een vroegtijdige dood tot gevolg. Ook asiels zien veel van die dieren bij hen terecht komen. Daar is weer weinig plaats, mede omdat castreren duur is en er daardoor veel nestjes met talloze kleintjes zijn.

Deze dierendokter heeft zijn talent al op jonge leeftijd ontdekt, bekijk 'm hier.

Btw-tarief

Daarom heeft de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren staatssecretaris Wiebes van Financiën verzocht om het btw-tarief van dierenartsen te verlagen. "Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, wat de drempel verlaagt om tijdig een dierenarts te bezoeken", lichten zij toe. "Al ruim 8.000 mensen hebben hun steun betuigd en pleiten voor meer toegankelijke medische zorg voor huisdieren", aldus de vereniging.

Er is door bezuinigingen waarschijnlijk geen geld meer voor de dierenpolitie, lees het verhaal hier.

Merkwaardig

In Nederland vallen diergeneeskundige handelingen onder het hoge btw-tarief van 21%. "Wij vinden dat merkwaardig, want medische hulp aan mensen is vrijgesteld van btw", zegt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. "Ook over diensten van kappers, schoenmakers en kledingreparateurs hoeft maar 6% belasting betaald te worden." Daarom willen zij dat de btw omlaag laag. "Als de prijzen omlaag gaan, zullen mensen eerder een dierenarts bezoeken en kan ernstig dierenleed worden voorkomen."

De minister heeft nog niet gereageerd op het voorstel.

Bron: Metro Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden