De boot naar Den Helder bij Texel Beeld ANP /  ANP
De boot naar Den Helder bij TexelBeeld ANP / ANP

Terug van weggeweest: de roze waterplas op Texel

Zegt het Texelse natuurgebied Wagejot je iets? Het staat bekend om een bijzondere waterplas, die vijf jaar geleden voor het eerst oranjeroze kleurde. En nu weer!

Milou WindhorstANP / ANP

Normaal gesproken is het water van het Wagejot een stuk donkerder van kleur. Dat het nu een mix tussen oranje, roze en paars is, komt volgens Natuurmonumenten waarschijnlijk door een zeldzame combinatie van droogte, een hoog zoutgehalte van het water en één van de daarin levende micro-algen.

Roze water op Texel

“Het verschijnsel treedt alleen op als het water heel zout en zuurstofarm is. Dat is nu het geval door de droogte en de warmte”, weet boswachter Eckard Boot.

Het water in een waterplas in het natuurgebied Wagejot op Texel kleurt roze Beeld ANP /  ANP
Het water in een waterplas in het natuurgebied Wagejot op Texel kleurt rozeBeeld ANP / ANP

Zuurstokroze

De waterplas in kwestie kleurde vijf jaar geleden, in 2017, voor het eerst oranjeroze. Verantwoordelijk voor de verkleuring waren volgens het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee de bloei van de alg Dunaliella salina en de eencellige Oxyrrhis marina. Die eerste barst van de caroteen, de kleurstof waar wortelen en radijsjes hun oranjeroze tint aan te danken hebben. Oxyrrhis marina is verwant aan zeevonk, een zogeheten pantserwier dat onder speciale omstandigheden een blauwe gloed over water werpt.

Volgens Boot kreeg het water destijds zelfs een fel zuurstokroze kleur. Na een week was er niets meer van te zien. Ook nu kan het snel afgelopen zijn met het bijzondere natuurverschijnsel; een flinke regenbui is voldoende om het kleurrijke schouwspel uit te vagen.

Wandelschoenen in de aanslag

Omdat Wagejot een rustgebied is voor kustbroedvogels, zoals de kluut en de visdief, is het niet toegankelijk voor publiek. In het meer mag niet gezwommen worden. Maar: “Vanaf wandelpaden langs het broedgebied is de verkleuring ook goed te zien”, tipt Boot. En wees er dus een beetje snel bij, anders bestaat er een kans dat je weer vijf jaar moet wachten!

Bron: NU.nl

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden