null Beeld

Terugblik: de allermooiste momenten van Máxima

In 2000 mocht Máxima Zorreguieta voor het eerst mee naar een familiefeestje van de Oranjes en maakten wij officieel kennis met de vrouw die inmiddels onze koningin is. We blikken terug op 17 jaar Máxima in Nederland.

online redactie Libelle Daily

In de video blikken royaltydeskundigen terug op de eerste 1.000 dagen van Máxima en Willem-Alexander als koning en koningin. Een uniek kijkje achter de schermen!

2000: Ingetogen door Utrecht

Als prins Bernhard Jr. op 8 juli met Annette Sekrève trouwt, is Máxima Zorreguieta, met wie kroonprins Willem-Alexander 'een vriendschap' onderhoudt, een van de gasten in Utrecht. Ze houdt zich gedeisd, om de bruid niet te overschaduwen en om een goede indruk te maken op de familie van haar vriend. Haar kleding is onopvallend, de highlights zijn getemperd, om de allereerste feestfoto's die van haar verschenen te doen vergeten…

null Beeld


2001: Carrièrevrouw wordt koninklijke verloofde

Op 31 januari mag de Argentijnse mee in de hofbus naar het privéfeestje van haar aanstaande schoonmoeder in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Een duidelijker signaal dat de relatie serieus is én de zegen van de Majesteit heeft, is er niet. Máxima zit er wat bleu bij, maar twee maanden later verlooft ze zich met onze kroonprins en straalt ze zo dat Nederland er meteen een echte ster bij heeft.

2002: Bruid én Koninklijke Hoogheid

Vóór haar trouwdag verzucht Máxima tegen haar vriendinnen dat haar schoonmoeder wil dat ze er op haar bruiloft uitziet als 'een wit gipsen beeld'. In werkelijkheid ziet ze er vooral uit als een pláátje, in haute couture van Valentino. Er valt een wonderschoon getimede traan, en op het moment dat ze 'ja' zegt, juicht het publiek buiten zo hard dat alle aanwezigen in de kerk spontaan in de lach schieten. Ook de bruid, met een verfrommeld zakdoekje in haar hand.

null Beeld

2003: Het is een… prinsesje!

Nadat Nederland maandenlang meegeniet van uitgelekte bezoekjes aan babywinkels – waar Máxima vooral haar praktische smaak laat zien – wordt op 7 december prinses Amalia geboren. Voor Máxima is moeder worden een droom die in vervulling gaat. Tegelijk is ook een last van haar schouders gevallen. Ze heeft haar voornaamste taak volbracht: voor een troonopvolger gezorgd.

2004: Hare Koninklijke Zelfverzekerdheid

Máxima vindt definitief haar draai. Ze gaat nu gewoon met haar schoonmoeder op vakantie en de koningin gunt haar steeds meer speelruimte. Het levert werkbezoeken op in een kledingstijl waarin haar eigen smaak vaker doorschemert. Het jeansjasje en de rode baret dat ze op Koninginnedag in Groningen draagt, is meteen uitverkocht en de rode baret is het begin van een flamboyante stijl, die onder royalty watchers een eigen categorie krijgt: 'Best of Máxima'.

null Beeld


2005: Persoonlijke prioriteiten

Hoewel het in de pers meestal over haar kleren en juwelen gaat, is Máxima een werkende moeder. Ondanks alle interessante mensen die ze ontmoet, vindt ze haar kinderen stiekem het leukst. "Mijn gezin is mijn prioriteit, zij zijn het allerbelangrijkste", zal ze later in een interview met Libelle zeggen. "Als ik in Nederland ben, wil ik zo veel mogelijk bij onze kinderen zijn. Ik breng ze altijd naar school."

2006: Gewoon dat paard op

Een beetje kroonprinses deinst nergens voor terug, dus kroop Máxima tijdens een bezoek aan Mongolië gewoon op een paard in de bergen van Ulaanbaatar. Met een gezicht alsof ze voortdurend over het strand van Wassenaar galoppeert. Bij royalty hoort een beetje theater, ook midden op een steppe.

2007: Haar enige uitglijdertje

"Dé Nederlandse identiteit? Die heb ik niet gevonden", zegt Máxima in een speech. "Nederland is: grote ramen zonder gordijnen. Maar ook: hechten aan privacy en gezelligheid." Half Nederland valt over haar heen en haar verweer: "Ik wilde Nederland juist een compliment maken vanwege de veelzijdige samenleving." Lang duurt de ophef niet: wat beklijft is het pied-de-poule momentje met collega Mathilde, het feestje dat ze voor de veertigste verjaardag van haar man organiseert en prinses Ariane, met wie het na een kwakkelstart eindelijk beter gaat.

null Beeld

2008: Van alle markten thuis

Om als prinses geloofwaardig te zijn, is het balanceren tussen herkenbaarheid en glamour, zonder dat het een verkleedpartijtje wordt. Máxima heeft dat in de vingers: ze heeft veel redelijk neutrale werkkleding die onderling kan worden gecombineerd, maar durft ook uit te pakken, zoals met de blauwe sari waarmee ze het India Festival in Amsterdam opent. En de regen? Gewoon 'Hollandse moesson'.

2009: Kind aan huis bij de VN

Hoe voorkom je als koningshuis dat nieuwe leden uit het zicht verdwijnen? Geef ze iets dat echt hun interesse heeft. Econome Máxima, al jaren actief voor microkrediet, wordt in 2009 pleitbezorgster van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor 'inclusieve financiering voor ontwikkeling'. "Ik vind dat iedereen het verdient zich te kunnen ontplooien", zegt ze. "Het geeft een geweldige voldoening om te merken dat geboden kansen worden gegrepen en dat dromen worden waargemaakt. Dat geeft mij de energie om door te gaan."

null Beeld

2010: Statement in Stockholm

In 2010 komen alle Europese royals bij elkaar voor het huwelijk van kroonprinses Victoria van Zweden. In de zee van royals valt Máxima op twee manieren op. In het selecte gezelschap kroonprinsessen blijkt zij de gangmaker die een knalblauw cameraatje tevoorschijn tovert om foto's te maken. Bovendien straalt ze opeens iets uit waardoor er over een aanstaande troonwissel gespeculeerd wordt.

2011: Veertig & fabulous

Máxima viert haar veertigste verjaardag in stijl: ze werkt mee aan de documentaire Portret van een prinses waarin ze bewijst het Nederlands repertoire aan kinderliedjes onder de knie te hebben, poseert voor een schitterende serie van Erwin Olaf en ontvangt als beschermvrouwe een concert van 'haar' Concertgebouworkest in een prachtige Valentino mét sleep, waar voor het oog van de camera haar vader op gaat staan. Ze moet er hartelijk om lachen.

null Beeld


2012: 'De stoerste prinses ooit'

Prinses Máxima oogst lof alom als ze met een oranje badmuts ruim twee kilometer door de Amsterdamse grachten zwemt voor de Amsterdam City Swim, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de bestrijding van de zenuw- en spierziekte ALS. Op Twitter is ze urenlang trending topic met opmerkingen als 'De stoerste prinses ooit' en 'Een vrouw om trots op te zijn'.

2013: Van prinses naar koningin

In het interview voor de inhuldiging benadrukt Máxima het nog eens: haar man wordt koning, zij blijft doen wat ze als prinses al deed. In de praktijk is het vooral Máxima die op 30 april een majesteitelijke uitstraling heeft in haar koningsblauwe gewaad. Na 12 jaar voorbereiding is ze Koningin der Nederlanden. En ze is liefdevol genoeg om een stapje terug te doen, om de koning te laten stralen.

null Beeld


2014: Verbindende factor

In een moderne monarchie is de koningin meer symbool dan sprookje: degene die met één gebaar kan vatten wat het land bezighoudt. De traan die Máxima wegveegt bij de aankomst van de eerste slachtoffers van vlucht MH17, staat voor wat veel Nederlanders op dat moment voelen. Dit is verbinden, in 2014.

2015: Verrassingsbezoek

Naast haar openbare agenda -werk- en staatsbezoeken, uitreikingen, schepen, dopen, plaquettes onthullen; de 'core business' zoals haar schoonvader Claus het noemde - legt Máxima ook wekelijks in betrekkelijke stilte bezoeken af om zonder al te veel plichtplegingen met mensen te kunnen praten. Daarbij geniet ze altijd zichtbaar van het verrassingselement, dat mensen wat onbevangener maakt: "Ik hou van mensen, ik wil graag weten wat hen beweegt."

Speciaal voor de 50e verjaardag van onze koning is het boek Een koning om in te lijsten uitgebracht, dat een ontzettend leuk inkijkje geeft in het leven van onze koning. Je kunt het hier kopen voor slechts €19.95. Het wordt gratis thuisbezorgd.

null Beeld

LEES OOK:

Tekst: Ella Vermeulen. Bewerking: Helene van Santen. Beeld: Peter Smulders, Corbis, HH, ANP, Getty

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden