null Beeld

Terugblik Sonja Barend emotioneert kijkers: “Die vrouw heeft me zoveel geleerd”

Hoewel Sonja Barend zelf niet meer als talkshowkoningin op tv zien, wist ze woensdagavond met de documentaire Sonja 80! over haar carrière alsnog 1,4 miljoen mensen te bekoren.

Daphne Dorgelo

Sonja was Nederlands' eerste echte talkshow host. Ze had geen blad voor de mond, stelde kritische vragen, was taboedoorbrekend en had een mening. "Die vrouw heeft me zoveel geleerd over politiek, emancipatie en samenleving", klinkt het op Twitter.

Tekenend voor de televisiegeschiedenis

Eva Jinek, Fidan Ekiz, Sophie Hilbrand, Paul de Leeuw, Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk, Astrid Joosten, Ivo Niehe, Cornald Maas, Coen Verbraak, Sybrand Niessen én Paul Witteman lieten een uur lang hun gedachten gaan over de oud-presentatrice en wat ze voor het Nederlandse televisielandschap betekende.

"Je was voor of tegen Sonja. En je vond haar manier van onderwerpen behandelen geweldig of belachelijk", zegt Astrid Joosten in de documentaire. Eva Jinek vertelt: "Ze bleef zichzelf." Naast het feit dat sommige Twitteraars de vergelijking maken tussen Jinek en Barend, stemmen velen met haar in. "Sonja Barend is DE tv persoonlijkheid geworden door Sonja Barend te blijven. Het is dus geen trucje van sec jezelf blijven en dan een grote naam worden. Het gaat erom wie ze is. Ze zal dus altijd op eenzame hoogte staan", schrijft iemand op het platform.

80 jaar

Sonja kreeg 5 keer kanker en schreef erover in haar boek Je ziet mij nooit meer terug. "In mijn boek heb ik een keer weggelaten, omdat ik het een beetje te gortig vond worden", vertelde ze onder andere in een interview aan Libelle. De special Sonja 80!, die woensdag opnieuw te zien was, was oorspronkelijk de documentaire over haar oeuvre die in de nacht van 29 februari werd uitgezonden: haar 80e verjaardag. Woensdagavond was het opnieuw met 1,43 miljoen kijkers met afstand het best bekeken amusementsprogramma van de avond. Nog niet gekeken? Je kunt 'm ook online terugvinden.

Voor haar werk interviewde Sonja Barend duizenden mensen. Maar 1 gesprek lukte maar niet: ze sprak nooit met haar moeder over haar in Auschwitz vermoorde vader David Barend. Toch ging Sonja op zoek naar die geschiedenis en schreef ze erover voor Libelle.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Twitter. Beeld: Jacqueline de Haas

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden