PREMIUM

Tessel: “Kan ik leven zonder man, zonder sex, zonder erotische aandacht?”

Tessel Tindert Beeld Libelle
Tessel TindertBeeld Libelle

Tessel besloot een punt te zetten achter haar obsessie met Pieter. Ze voelt zich wat afwezig, of heeft dat met de overgang te maken?

RedactieLibelle

Mijn leven is rustig zonder appjes van Pieter. Het is dat ik hard moet werken en het sociale leven weer vol op stoom is gekomen, anders zou ik het leven saai vinden, zo zonder de aandacht van een man die op de meest onverwachte momenten een virtuele kus op mijn lippen of in mijn hals kon drukken. Ik vraag me af of ik het kan - leven zonder man, zonder sex, zonder erotische aandacht.

Drijfnatte borst en zweterige benen

Ik lees altijd dat vrouwen die in de overgang komen geen seksdrive meer zouden hebben en dat wel lekker rustig vinden, maar ik merk nog niks van een afgenomen libido. Misschien ligt het aan het fijne hormoonpilletje dat ik van de dokter heb gekregen nadat ik had geklaagd over opvliegers en nachtzweten. Vooral dat laatste vind ik hel. Midden in de nacht wakker worden met een drijfnatte borst en zweterige benen onder een klam dekbed en daarna niet meer kunnen slapen.

De volgende dag doodmoe en chagrijnig van te weinig slaap, vervolgens iedereen afbekken die me in de weg loopt. Nee, van de overgang wordt niemand een leuker mens. Mijn dokter sputterde eerst tegen toen ik om een hormoonpil vroeg: “Dat geeft een verhoogde kans op borstkanker!” Maar ik had me goed ingelezen en kon hem ervan overtuigen dat moderne hormoonpreparaten geen kwaad kunnen bij gezonde vrouwen. Belachelijk trouwens dat ik beter op de hoogte ben dan hij. Bijscholingscursussen over de overgang schijnen bar slecht bezocht te worden door huisartsen, want totaal geen sexy onderwerp.

Afwezig

Hoe dan ook: het pilletje dat hij me schoorvoetend voorschrijft doet wonderen: binnen een week is het nachtzweten voorbij en slaap ik weer de hele nacht door. Toch blijf ik wat somber en in mezelf gekeerd. De zon schijnt uitbundig, de terrassen en het park zitten vol vrolijke mensen, maar ik verschans me in mijn eigen huis en op mijn eigen balkon. “Je bent zo afwezig, mam”, zeggen de kinderen als ze komen eten. “Is er iets?”

Obsessieve liefde

Dan stuurt vriendin Barbara me een artikeltje van de site van Eva Jinek. Het gaat over het gevaar van obsessieve liefde die nergens toe leidt. Het lijkt speciaal voor mij geschreven en elk woord slaat in als een bom. Voor zo’n verslavende verliefdheid blijkt in het Engels zelfs een woord te bestaan, limerence. De professor fysiologie die aan het woord komt rept van ‘verliefdheidsjunkies’ en ‘gezondheidsschade’, net als bij roken. “Je weet dat het slecht voor je is en toch ga je ermee door. Bij limerence wil je in de euforie blijven verkeren, ook al voel je de helft van de tijd ongelukkig en zit de stress tot in je wenkbrauwen.” O, wat is dit waar. En wat is dit beschamend.

De professor zegt ook dat je bij limerence vooral verliefd bent op een ideaalbeeld, niet op de daadwerkelijke persoon, want die ken je vaak nauwelijks. Moeilijk bereikbare mannen en vrouwen blijken ideaal om als limerence object (LO) te dienen. Hoe groter de afstand tussen jou en je darling desire, hoe ongestoorder je fantasie met je aan de loop kunt gaan. Een man dus als Pieter, die ver weg woont, slechts af en toe tijd voor me heeft én die bovendien is gebonden, is een ideale LO.

Verslaving

De professor eindigt hoopvol. Om jezelf te genezen, moet je beseffen dat die verslaving aan je geliefde volledig in je hoofd afspeelt, omdat je die man of vrouw heilig hebt verklaard. “Om jezelf uit je lijden te verlossen, hoef je dus niet tegen een externe kracht te vechten of tegen het lot, maar tegen je eigen luchtkasteel.”

Ik lees het stuk wel drie keer. De rest van de dag ben ik van slag. Ik was dus niet zomaar verliefd, ik was obsessioneel verliefd. En nu ben ik aan het afkicken. Geen wonder dat ik me somber en onbestemd voel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden