null Beeld

PREMIUM

Tessel krijgt de hots van een kerstbomenman, gewoon in Amsterdam

Tessel is terug in Nederland en heeft hoofdstuk Neil afgesloten. Gelukkig komt Kerstmis eraan. 

Het vliegtuig landt om half 8 in de morgen op Schiphol. Zodra de wielen Hollandse grond raken kan ik wel janken van opluchting. Heerlijk, ik ben weer thuis. Op slag is het verlaten gevoel dat vorige week als een wolk om mij heen hing, geweken. Neil en zijn New Yorkse ellende lijken heel ver weg, iets uit een ander leven, een geschiedenis die niks met me te maken heeft. Ik pak de trein en metro naar huis. Daar sta ik lang onder een hete douche, daarna onder een koude totdat ik me weer springlevend voel. Over een uur word ik bij een van mijn opdrachtgevers verwacht, geen tijd voor een jetlag.

Als ik later die ochtend bij een kop koffie mijn wederwaardigheden aan mijn lieve collega Jinke vertel, zeg ik verbaasd: "Het lijkt wel of de verliefdheid opeens uit mijn hoofd en hart is geweken. Die Neil waar ik vorige week nog zo naar verlangde en om treurde, lijkt opeens een man uit een ver verleden."

Gelukkig houdt dat gevoel de weken erna aan. Kerstmis komt eraan en ik moet hard werken om straks een weekje vrij te kunnen zijn. De kinderen komen logeren, er moeten boodschappen worden gedaan en cadeautjes gekocht. Sinds de scheiding vieren we altijd met z’n drietjes kerstavond, met veel cadeautjes en het lievelingseten van de meisjes - truffelpuree, kip uit de oven met tarte tartin toe. Daarna gaan we ineengestrengeld op de bank theedrinken, chocola eten en Love Actually kijken. We verheugen ons er wild op.

Maar eerst moet ik nog een kerstboom scoren. Net als alle andere jaren ben ik daar rijkelijk laat mee, maar ik haat het om al vanaf 10 december met een boom in huis te zitten. Mijn adresje op de markt blijkt alleen nog maar een paar hele kleintjes te hebben. Dan maar naar de kerstbomenkraam aan de overkant van de Stadhouderskade. Daar staat een grote vrolijke man met helblauwe ogen grappen te maken met een paar klanten. Ik hoor onmiddellijk aan zijn tongval dat hij uit Twente komt. Zelf ben ik geen echte Tukker, maar ik ben wel in Hengelo geboren en heb daar de eerste twaalf jaar van mijn leven gewoond. Als ik iemand Twents hoor praten smelt ik. Waar kom je vandaan dan, vraag ik in mijn beste Twents. ‘Ik oet Hengel.’ De man gaat uit zijn dak van vreugde. Tukkers zijn altijd blij Tukkers te zien, weet ik uit ervaring, zeker midden in de grote stad Amsterdam. Met engelengeduld laat hij me de ene boom na de andere boom zien. De ene vind ik te groot, de andere te klein. ‘Dat is wel een hele wilde boom’, zeg ik als hij me een nogal excentriek exemplaar toont. ‘Die past dan goed bij jou.’ lacht hij. ‘Jij bent ook een wilde, dat heb ik al lang gezien.’ Tot mijn verbazing bloos ik tot achter mijn oren. Deze kerstbomenman is leuk! In een flits zie ik mezelf al in een Twents bos wonen, samen met deze bomenkweker, op een wagen zitten volgeladen met boomstammen, in een houten huisje wonen aan een zandpad. Het lijkt me opeens een woest aantrekkelijk en romantisch idee. Misschien is dat wel mijn weg…

Ik besluit de wilde boom te nemen. Dan krijg ik van de kerstbomenman nog een neutje, een Twentsch Kuiernatje, in een glaasje dat hij achteloos schoonpoetst. ‘De pastoor doet dat met een doekje, ik doe dat gewoon met mijn vinger’, zegt hij opgewekt. ‘Nu nog samen op de foto.’

Wat een gezellige boel zeg, bij deze kerstbomenman. Precies wat ik nodig heb om in kerstsfeer te raken. Ik aarzel even; zal ik hem mijn telefoonnummer geven?

Maar daar ben ik dan toch net niet wild genoeg voor.

Tessel (50) heeft twee dochters. Julie van 22 en Doris van 20. Sinds tien jaar is ze gescheiden. Hoewel ze enkele relaties heeft gehad de laatste jaren, is ze nooit meer aan iemand blijven hangen. Toch droomt ze van een grote liefde voor de rest van haar leven. Vanaf nu doet ze verslag van haar speurtocht naar die ene man.

Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden