null Beeld

PREMIUM

Tessel tindert: “Bij elk appje gaat een schok door mijn lichaam”

Sinds ik Pieter weer heb ontmoet, ben ik van slag. Ik slaap slecht, ik kan me niet goed concentreren op mijn werk, ik herlees eindeloos onze appjes.

Als ik Doris aan de telefoon heb, vraagt ze bezorgd: "Gaat het wel goed mam? Je klinkt.. ehhh.. niet helemaal geaard. Alsof je heel afwezig bent." Doris kent mij als geen ander. En ik ken haar als geen ander. Elk stembuiging of -trilling, elke stilte vertelt ons hoe het met de ander gaat.

Maar ik kan haar niet van Pieter vertellen. Een half jaar geleden heb ik dat wel gedaan, omdat ze toen ook merkte dat ik niet mezelf was, op het labiele af: soms heel uitbundig (dan hadden we net weer een avond zinderend zitten appen), soms in de put (als ik weer een week niks van hem gehoord). Beste gênant om aan je dochter van 21 te vertellen dat je verliefd bent op een gebonden man. Ze vond me een idioot die haar tijd verspilde. "Mam, hij is getrouwd! Een overspelige klootzak dus."

Op die leeftijd zie je alles zwart-wit en begrijp je nog niet dat de werkelijkheid soms lastig is. Dat een langdurig huwelijk in standhouden gecompliceerder is dan het lijkt. Daar heeft Doris geen boodschap aan, die heeft nog nooit langer dan 3 maanden verkering gehad. Ik heb haar moeten beloven te kappen met die appjes, hem te blokkeren op mijn telefoon. Natuurlijk heb ik dat niet gedaan.

Ik zeg Doris dat ik last heb van het weer. Van de regen die op de ramen klettert, van de wind die al weken om het huis giert. Dat ik gewoon wat weinig energie heb, zoals altijd in februari, omdat ik naar de lente en zonlicht en warmte snak.

Ondertussen vraag ik me af waarom ik inderdaad niet stop met Pieter. Wat brengt hij me nu helemaal? Tot nu toe eindeloos veel appjes, 1 prachtige nacht en de vage hoop op meer. Waarom ben ik in godsnaam al een jaar verliefd op een man die me zo weinig te bieden heeft? Die overspelig is bovendien? Toch kan ik bijna niet geloven dat hij écht fout is. Ik proef een eenzaamheid bij hem die me week maakt en die ik weg zou willen kussen.

Maar diep vanbinnen weet ik ook dat ik hooked ben aan de kick die hij me geeft. Letterlijk. Elke keer als er een appje oppopt, wordt er een stofje in mijn hersens geactiveerd. Gaat er een schokje door mijn lichaam, veer ik hoopvol op. De avonden met hem waarop we eindeloos heen en weer praten zijn niks anders dan harddrugs die dopamine en endorfine aanmaken in mijn hersenen, die geluksstofjes die zo enorm verslavend zijn, en waar je altijd méér van wil hebben.

Ik heb het erover met mijn vriendin Merel. Merel is al 20 jaar gelukkig getrouwd en ze volgt mijn avonturen ademloos. "Waar haal je toch die enorme levensdrift vandaan", zegt ze. "Elke keer die ups en downs, elke keer weer zo’n hoopvolle date die gevolgd wordt door teleurstelling. De meeste vrouwen durven dat niet aan. Zijn bang zijn voor de pijn, voor de afwijzing, het verdriet. Ik laaf me aan jouw appetite for life, écht. Maar die Pieter… Van die waardeloze man word je toch alleen maar ongelukkig? Laat hem gaan, Tessel."

Ik moet daar even over nadenken. Dan zeg ik: "Weet je, ik wil avontuur, Ik ben nieuwsgierig, ik wil liefde, ik wil léven. Met alle risico’s van dien, Geen hoogtepunten zonder dieptepunten. Maar je hebt gelijk: Pieter is misschien wel echt bad news."

Als ik naar huis fiets, voel ik mijn tas trillen. Nog voor ik me fiets op slot zet, pak ik mijn iPhone en lees het berichtje. Het is Pieter. Ben je morgenavond thuis?

Tessel (50) heeft 2 dochters. Julie van 22 en Doris van 21. Sinds 10 jaar is ze gescheiden. Hoewel ze enkele relaties heeft gehad de laatste jaren, is ze nooit meer aan iemand blijven hangen. Toch droomt ze van een grote liefde voor de rest van haar leven. Vanaf nu doet ze op Libelle.nl verslag van haar speurtocht naar die ene man.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden