null Beeld Pexels
Beeld Pexels

PREMIUM

Thea (40): “Ik ben nu net zo’n bange moeder als mijn eigen moeder vroeger”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend.

RedactiePexels

Thea (40): “Mijn moeder was een bange vrouw, ze zag overal gevaar. Als kind aanvaard je dat gewoon, maar toen ik ouder werd, begon het mij op te vallen dat ze bang was voor de normaalste dingen.

Ze durfde bijvoorbeeld niet naar zolder om de was op te hangen, dat deed mijn vader en later deden mijn zusje of ik het. Daar plaagden we haar mee, want aan de zolder van een rijtjeshuis is echt niets spannends of engs. Mijn moeder was ook bang voor inbrekers, bij niemand die ik kende zaten er zo veel sloten op de deuren als bij ons. Zodra het donker werd, gingen de gordijnen dicht om te voorkomen dat slechte mensen naar binnen zouden gluren.

Ze was vooral bang dat mijn zusje en mij iets zou overkomen. Dat begon met waarschuwen voor buitenspelen. Niet in een boom klimmen, want als je eruit valt, ben je dood. Niet met vriendinnetjes naar het zwembad, want daar kun je verdrinken.

Hoe ouder ik werd, hoe meer erbij kwam. Oppassen voor jongens, die wilden ‘dingen’ en dan gebeurde er iets vreselijks. Naar feestjes mochten we alleen als we door onze vader werden gebracht en gehaald, iets waarmee we natuurlijk door iedereen werden gepest. Zodra het donker was mochten we de deur niet meer uit, dan was het gevaarlijk op straat. Al vond ik veel dingen overdreven, het gevolg was wel dat ik zelf ook steeds banger werd voor van alles en nog wat. Dat heeft veel dingen verknoeid die leuk hadden moeten zijn.

Nu ik zelf kinderen heb, ben ik in mijn hart bijna net zo’n bange moeder als mijn eigen moeder was. Alleen dwing ik mezelf om dat niet te laten merken. Ik wil niet dat mijn twee dochters net zo worden als hun moeder en oma. Ik wéét dat het leven vol risico’s zit, ook of misschien wel juíst voor kinderen. Ik besef gelukkig ook dat risico’s bij het leven horen en dat je niemand daar voor honderd procent voor kunt behoeden. Hoe veel mensen krijgen geen ongeluk in hun eigen huis? Dat ik me zorgen maak zodra mijn dochters buiten de deur zijn, is mijn probleem. Daar ga ik mijn kinderen niet mee belasten. Ik weet maar al te goed hoe onnodig zwaar het leven kan zijn als je je door angst laat leiden.”

Interview: Tineke Beishuizen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden