null Beeld

Thierry Baudet loopt boos weg tijdens ‘roast’ in talkshow Eva Jinek

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet is donderdagavond boos weggelopen bij de talkshow Jinek. Hij kon de harde grappen van cabaretier Martijn Koning duidelijk niet waarderen.

Online redactie Libelle

Veel kijkers vonden de roast ook te ver gaan, al had Baudet volgens sommigen niet boos weg hoeven te lopen.

Lijsttrekkersdebat

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laat Eva Jinek in haar talkshow iedere avond twee lijsttrekkers met elkaar in debat gaan. Donderdagavond was het de beurt aan Thierry Baudet van Forum voor Democratie en Farid Azarkan van Denk. Zij debatteerden over de toekomst van Nederland. De bedoeling was dat cabaretier Martijn Koning de avond met een roast zou afsluiten met een lach.

Roast door Martijn Koning

De cabarettier had het onder andere over de Joodse vriendin van Baudet: "Zometeen wordt u vader van Menachem of Sarah Baudet en dan voel je je als antisemitische kiezer toch behoorlijk in je bruine hemd gezet." Daarna maakte hij nog grappen over het vermeende antisemitisme bij Forum voor Democratie en Baudets uitspraken over ‘homeopathische verdunning’ van het Nederlandse volk.

'Homeopatisch verdund'

"Als ik racist was, zou ik denk ik ook niet op u stemmen", zei Koning tegen Baudet. "U zegt natuurlijk wel braaf dat Europa wit moet worden enzo, maar u bent zelf natuurlijk ook homeopatisch verdund met Indonesisch DNA. Racisten hebben misschien een mankement aan hun hersens, maar met hun ogen is niks mis. Stemmen ze u aan de macht, wordt iedereen met een zwarte kleur eruit gegooid. Maar dan krijgen we ineens heel veel Aziaten hier."

Een lachje kon er niet vanaf bij Baudet. Hij kon de harde grappen over het vermeende antisemitisme bij FVD niet waarderen en liep boos de studio uit.

Ophef

Op social media is veel ophef ontstaan over het fragment. Politiek verslaggever Floor Bremer, die Baudet eerder tijdens de uitzending interviewde, nam naderhand via Twitter afstand van het optreden van de cabaretier. "Ik sta niet achter de tekst van cabaretier Martijn Koning. Ik distantieer me totaal van de inhoud", schreef ze. Ook elders op het Twitter ging het los. Kijkers waren niet te spreken over het optreden van de cabaretier. Zelfs tegenstanders van Baudet lieten van zich horen. "Schandalig!", klonk het.

Reactie

Koning kwam zelf met een statement, waaruit blijkt dat de tekst vooraf niet is doorgenomen door de redactie. "Ik heb vandaag een stukje gedaan bij Jinek wat nogal wat stof heeft doen opwaaien. Dit soort stukjes maak ik zonder overleg met de redactie van Jinek. Ik stuur nooit stukjes op ter inzage, dat wil ik niet.”

Spijt

RTL heeft spijt dat het optreden van Martijn Koning donderdagavond niet is geschrapt. "Ondanks herhaalde verzoeken van de redactie heeft Koning de inhoud van zijn bijdrage niet gedeeld. De redactie had hierop de keuze moeten maken om Martijn Koning niet op te laten treden", schrijft RTL in een verklaring. "Het spijt ons dat dit zo is gelopen en dat de kijker en de tafelgasten hiermee werden geconfronteerd."

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Jinek, Twitter. Beeld: RTL

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden