null Beeld

Thuissporten blijkt geen succes: 4,5 miljoen Nederlanders zijn minder fit

Nu de sportscholen en -clubs dicht zijn, is het een stuk lastiger om te sporten. Door de lockdown zijn we daarom een stuk minder fit geworden.

Online redactie Libelle

De coronacrisis blijkt een grote, negatieve impact te hebben op de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders. En dan met name op de groep Nederlanders die minder is gaan sporten of helemaal gestopt is met sporten. Ruim de helft van deze groep zegt dat ze zich tijdens de lockdown minder fit voelt. Onder jongeren (19 tot en met 30 jaar) is dat zelfs 61%.

Weinig motivatie

Uit onderzoek van NOC*NSF blijkt dat zo'n 4,5 miljoen Nederlanders door de coronamaatregelen minder sporten. Dat geldt vooral voor kinderen tot en met 12 jaar (49%) en jongvolwassenen tot en met 30 jaar (38%).

Daarnaast zegt bijna een kwart van de Nederlanders het lastig te vinden motivatie te vinden om in zijn of haar eentje te sporten. Deze cijfers komen uit het onderzoek ‘Sportgedrag en effecten coronapandemie’ over de maand februari 2021.

Samen sporten

Conclusie: één op de vier Nederlanders is minder gaan sporten of zelfs helemaal gestopt. Bovendien zijn ze ook nog eens een stuk ongezonder gaan eten, wat een dubbel negatief effect heeft op onze gezondheid.

Daar maakt Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF zich wel zorgen over. "We hebben onze sportclubs nodig om in beweging te blijven", zegt hij. "Op vaste momenten, onder begeleiding van een trainer-coach, sámen kunnen sporten; dit zijn voor veel Nederlanders heel belangrijke factoren in hun motivatie om te blijven bewegen."

Volgens hem biedt sport de oplossing om gezond uit de crisis te komen. Het is daarom cruciaal dat de binnensporters weer snel bij hun club terechtkunnen.

Arie Boomsma deelt een handige tip voor als je even niet kunt sporten in de sportschool of bij je sportclub:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOC*NSF. Beeld: Getty Images

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden